Danske højskoler skal eksporteres til udlandet

Hele Europa skal have mulighed for foredrag og fællessang på højskoler, mener forstander.

Europa mangler en samtale-kultur. Derfor skal de danske højskoler ud til alle europæere, mener forstander Peter Buhrmann. (Foto: Simon Brix DR Syd)

Højskolesang, foredrag og fælles møder skal ikke kun være for danskere på danske højskoler. Den danske højskole-model skal eksporteres til andre lande i Europa.

Det mener forstander for Højskolen Østersøen i Aabenraa Peter Burhmann, der har fået forslaget op i EU.

- Jeg er vildt forelsket i den danske folkehøjskole. Den skal de have gavn af andre steder end i Danmark, siger Peter Buhrmann.

Mangler samtalekultur i Europa

Peter Buhrmanns forslag, som lige nu behandles i EU-systemet, går ud på, at der skal laves en europæisk udgave af den danske højskolelov.

Det vil sige, at der skal være en europæisk finansiering af højskoler i Europa på samme måde, som vi har det i Danmark i dag.

- Vi mangler en samtalekultur i Europa, så vi i fællesskab kan udvikle ideer, visioner og løsningsmodeller på vores udfordringer, siger Peter Buhrmann.

- Vi mangler en folkelig platform. Lige nu overlader vi det hele til politikerne, siger højskoleforstanderen.

Forslaget ligger allerede på bordet i de nuværende budgetforhandlinger i Bruxelles.

Flere internationale elever til Danmark

Tanken er, at de europæiske højskoler skal drives af lokale EU-borgere og tilbyde kurser til folk fra forskellige lande.

Så i første omgang kommer modellen ikke til at hjælpe de danske højskoler økonomisk.

- Pengene skal først og fremmest bruges til at oprette nye højskoler rundt i Europa. Men i anden omgang kan det komme de danske højskoler til gode, hvis der kommer flere internationale elever til, siger Peter Burhmann.

Overdrevet optimist

Forslaget om en europæisk højskolemodel er allerede kommet langt i EU-systemet, i og med det er kommet igennem til ministerrådet og budgetforhandlingerne.

- Der er ikke noget, der er sikkert endnu. Men jeg er født overdrevet optimist, så jeg tror på det, siger Peter Buhrmann.

Budgetforhandlingerne i EU forventes forhandlet på plads inden årsskiftet.

Facebook
Twitter