Danske og tyske forskere arbejder sammen: Vil hurtigere opdage kræft

Nyt forskningssamarbejde kan hjælpe med at opdage og fjerne kræft.

Jakob Kjelstrup-Hansen, lektor ved NanoSyd, Syddansk Universitet i Sønderborg ved det nye dansk-tyske forskningsprojekt, et helium-ion-mikropskop. (Foto: © Julie Bender Thomsen - DR Syd)

Et helt særligt mikroskop fra Syddansk Universitet i Sønderborg skal for første gang hjælpe danske og tyske læger til bedre at kunne opdage kræft.

Det er et dansk-tysk forskningsprojekt, hvor tysk laserteknik sammen med det såkaldte helium-ion-mikroskop hurtigere og nemmere skal opdage kræftceller.

I dag kan det tage op mod 72 timer af afgøre, om der er kræft i eller ej.

Men den nye teknologi vil blandt andet allerede kunne afsløre, om en patient for eksempel har kræft i munden på operationsbordet, fortæller Niels Marcussen, professor i klinisk patologi ved Odense Universitetshospital.

-Specielt med narkose laver man undersøgelsen og ser, om man har fjernet tilstrækkeligt af det syge væv. Har man det, kan man afslutte operationen, siger han.

På den måde kan kræften opdages i løbet af en halv til en hel time.

Samtidigt vil lægerne ved hjælp af helium-ion-mikroskopet få bedre mulighed for at diagnosticere, hvilken slags kræft der er tale om, og dermed give patienten en mere målrettet behandling, siger Niels Marcussen.

-Hvis vi kan give en mere målrettet behandling til patienter med forskellige sygdomme og dermed være med til at helbrede dem, så kan det være med til at rede liv, fortæller han.

Forskningsprojektet er et samarbejde med Syddansk Universitet, Odense Universitetshospital og tre tyske universiteter, og der er afsat tre år til at arbejde med det.