Danske radarteknikere gør sig klar til Irak

Det er snart tid til vagtskifte på den danske radar, der overvåger det irakiske luftrum.

De danske radarteknikere ledes af 49-årige Michael, der har været på Al Asad-basen i Irak før. (Foto: Ulrik Stadler Bang © DR Syd)

Inden længe drager et nyt hold danske radarteknikere fra basen i Skrydstrup til Irak, hvor de fra Al Asad-luftbasen skal overvåge det irakiske luftrum.

Radaren i Skrydstrup overvåger det danske luftrum, hvor den er omgivet af en konstant summen. Teknikerne skal nu vænne sig til, at den lyd kommer til at foregå under anderledes himmelstrøg i et uroplaget land, der grænser op til det krigshærgede Syrien.

Der skal den 49-årige seniorsergent Michael lede den danske gruppe i et arbejde, der på papiret minder om det, de foretager sig i Danmark:

- Vi skal lave luftrumsovervågning med radaren. Det er vigtigt at danne sig et overblik over luftrummet, så vi kan sikre os, at det er sikkert at flyve.

- Det er ikke noget, der kan gøres ved hjælp af overvågningsfly alene, for de skal også ned og tanke. Der står vi i stedet klar 24 timer i døgnet, siger seniorsergenten, der ikke vil have sit efternavn frem af sikkerhedsmæssige årsager.

I den 49-årige Michael får gruppen af radarteknikere en erfaren leder, der både kender Al Asad-basen i forvejen og har været udsendt i alt tre gange tidligere, primært til Afghanistan:

- Jeg forsøger selv at skrive dagbog, når jeg er ude. For mig er det en god måde at få min familie hjemme til at sætte tingene lidt i perspektiv og se, at det egentlig ikke er så forskelligt fra det, jeg laver herhjemme, siger Michael.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.