Danske rederier jubler over udvidelse af ordning om sømandsskat

Fremover vil sømænd, der er ansat i offshorebranchen, også være fritaget for at betale indkomstskat.

Sømænd har igennem længere tid været omfattet af de særlige skatteregler, der fritager dem fra at betale indkomstskat. Men besætningen på havvindmølleskibe har ikke været omfattet. Arkivfoto. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Ansatte på havvindmølleskibe skal i fremtiden ikke betale skat. I stedet får de deres nettoløn udbetalt. De bliver med andre ord omfattet af reglerne for sømandsskat.

Det er et af punkterne i regeringens nye Erhvervs- og Iværksætterpakke.

Planen er, at det skal gøre det nemmere for danske virksomheder at konkurrere med udenlandske virksomheder, der har gunstigere skatteforhold.

Sømænd har igennem længere tid været omfattet af de særlige skatteregler, der fritager dem fra at betale indkomstskat. Men besætningen på havvindmølleskibe har ikke været omfattet.

Det har Danske Rederier længe påtalt som et problem for de danske rederiers konkurrenceevne. Derfor er direktør i Danske Rederier, Jakob Ullegård, meget glad for den politiske beslutning.

- Vi har fået streget en af de udfordringer, der lå i top, så vi har ingen grund til at klage. Det her vil underbygge, at blandt andet Esbjerg bliver endnu mere konkurrencedygtig, siger han.

Det er ikke kun erhvervslivet, der har haft en udvidelse af sømandsskatten på ønskelisten.

Tidligere har borgmestre fra Esbjerg, Fanø, Hjørring, Frederikshavn, Samsø, Lemvig, Svendborg, Langeland, Bornholm og Ærø skrevet et brev til den daværende erhvervs- og vækstminister, hvor de efterspurgte en udvidelse af ordningen.

Men det er ikke alle, der er glade. Sømændenes fagforeninger har tidligere udtrykt bekymring for, at udvidelsen af ordningen vil betyde, at der bliver ansat flere udenlandske sømænd.

Sømandsskatten

  • Hvem, der er omfattet af sømandsskatten, kan ses i Dansk Internationalt Skibsregister.

  • Registeret blev etableret med det formål blandt andet at sikre danske arbejdspladser om bord på skibene.

  • Ansatte på skibe under Dis får nettoløn og betaler således ikke indkomstskat til det danske samfund.

  • Skattebetalingen er en slags statsstøtte til rederierne.

Kilde: Søfartens Ledere og Ritzau.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk