Danske svineproducenter ser ikke optimistisk på fremtiden

De danske svineproducenter mener, at de tyske svinebønder har langt gunstigere forhold end de danske. Og det gør fremtiden svær.

Svineproducenterne kan ikke lige se, hvad der skal kunne ændre på den nuværende situation. (Foto: DR © DR)

De danske svineproducenter går en svær fremtid i møde. I hvert fald hvis man skal tro direktøren hos de Danske Svineproducenter, Hans Aarestrup.

Mange danske svineavlere sender nemlig masser af grise til Tyskland, fordi de kan få flere penge pr. gris. De tyske svineproducenter kan nemlig betale mere for smågrisene på grund af den tyske statsstøtte.

- Jeg har svært ved at se, hvad der skal vende billedet, siger Hans Aarestrup.

Eksporterer flere end vi slagter

Hans Aarestrup tror dog ikke, at vi ender med slet ikke at producere slagtesvin i Danmark, men skyder på, at vi kommer til at eksportere flere svin, end vi slagter.

Det kan være, at vi om 10 år eksporterer 20 millioner svin og slagter 10 millioner svin. I stedet for i dag, hvor vi slagter 20 millioner og eksporterer 10 millioner.

- Lige når man kigger ind i fremtiden, så er der nogle udfordringer, fortæller Hans Aarestrup.

Fødevareministeren har ikke en pengekasse med

Han regner dog ikke med, at de danske landmænd i fremtiden får lige så gode vilkår som de tyske.

- En af de vigtigste forskelle på det danske og det tyske landbrug er jo statsstøtten. Vi har ingen illusion om, at vi får det i Danmark. Jeg tror ikke, fødevareministeren har en kasse, som han kommer vandrende med og siger til os, at nu får I nogle andre regler, fortæller Hans Aarestrup.

Hans Aarestrup fortæller, at reglerne i Tyskland er så meget anderledes end i Danmark.

- Der er forskellige regler i Tyskland. Alle de her regler er afhængige af, at man har en svineproduktion i Tyskland.

- Har man ikke svin, så får man ikke tilskud til biogas. Hvis ikke man har svin, så har man ikke et tag, hvor man kan lægge sine solceller på, forklarer han.

Facebook
Twitter