Danske virksomheder håber at score kassen på grøn omstilling i Tyskland

Ekspert forventer, at Tyskland vil efterspørge danske løsninger og viden efter valget.

Valget i Tyskland har stort fokus på den grønne omstilling. Og alle tre kanslerkandidater forsikrer, at miljø og klima vil blive prioriteret fremadrettet. Og det vil skabe store eksportmuligheder for mange danske virksomheder, vurderer cheføkonom. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Tyskland er Danmarks største eksportmarked inden for grøn teknologi.

Derfor holder mange danske virksomheder øje med valget i Tyskland på søndag, hvor en ny regering sandsynligvis vil skrue op for den grønne omstilling.

For vi har netop masser af viden og erfaring inden for digitalisering og grøn omstilling, som tyskerne vil efterspørge.

Det fortæller Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

- Der er stort potentiale for, at danske virksomheder kan eksportere løsninger, vi bruger herhjemme, ned over grænsen. Og der er tale om rigtig mange virksomheder, der kan spille ind her.

Grøn omstilling åbner døren til Tyskland

Søren Kristensen, der er cheføkonom hos Sydbank, forventer at tyskerne vil rette blikket mod Danmark, når der skal findes løsninger til at udrulle den grønne omstilling og styrke Tyskland på det digitale område. (Foto: Sydbank © Sydbank)

Hos firmaet Cir-Tech i Skærbæk syd for Ribe har direktøren blikket rettet mod det tyske valg til Forbundsdagen på søndag. Cir-Tech specialiserer sig i løsninger, der mindsker udledningen af nitrat og fosfor fra blandt andet gylle, så man undgår overgødning af søer og hav.

Det har firmaet god succes med i Danmark og de nordiske lande, men i Tyskland har man været noget mere fodslæbende. Derfor har det været svært at sælge firmaets løsninger i Tyskland, fortæller Cir-Techs direktør, Preben Nissen.

Men det skærpede blik på den grønne omstilling, har sat skub i de tyske landmænd.

- Vi kan helt bestemt mærke, at de bliver mere og mere opmærksomme på, hvad vi laver, fordi der både er et politisk og et folkeligt pres på, at der skal gøres nogle ting.

Preben Nissen er direktør i den sydvestjyske virksomhed Cir-Tech, der producerer teknisk udstyr til landbruget, der blandt andet kan udskille nitrat og fosfor i gylle, inden landmanden spreder det på sine marker. Han håber at få en fod ind på det tyske marked, når der efter valget sandsynligvis skrues op for den grønne omstilling i Tysklands landbrugssektor. (Foto: Bo Bork Bechsgaard - DR Syd © (c) DR)

Preben Nissen ser med håb på fremtiden for sit firma, hvis der kommer en tysk regering med fokus på miljøet, klimaet og det grønne.

- Det vil jo betyde, at vi kan eksportere mere til Tyskland, som er et rigtig stort marked. Og så ligger det lige uden for vores bagdør, siger han.

Danmark kan hjælpe på flere parametre

I følge Sydbank arbejder 400.000 danskere i virksomheder, der eksporterer til Tyskland. De, der eksporterer mere end 25 % dertil, ligger særligt i Syd- og Sønderjylland, fortæller Søren Kristensen.

- Vandkantsdanmark er rigtig godt repræsenteret. Så i de områder, er det virkelig vigtigt, hvad der sker i Tyskland.

Og det er ikke bare på det grønne område, at danske virksomheder kan få nye kunder i butikken.

De tre tyske kanslerkandidater vil nemlig også give sundhedssektoren og digitaliseringen et løft, fortæller de i valgkampen. Her er Danmark mange skridt foran og vil kunne hjælpe tyskerne, vurderer den danske ambassadør i Berlin, Susanne Hyldelund.

- Det er blevet tydeligt under corona, at der er nogle områder, som skal moderniseres. Blandt andet på sundhedsområdet og det digitale område. Den store grønne omstilling kører stadig i et meget højt gear med ambitiøse mål – også i Tyskland. Det er oplagte samarbejdsmuligheder for hele Danmark.

I 2019 eksporterede Danmark for 122,6 milliarder kroner inden for grøn teknologi - de 15,6 milliarder var til Tyskland.

Facebook
Twitter