Danskere lejer sommerhuse i påsken trods corona

Udlejningsbureauer kan dog ikke redde indtjeningen med danske gæster, lyder det.

Ifølge Lars Ravnholt, der er direktør i Købmand Hansens Feriehusudlejning, har de genudlejet cirka en fjerdedel af deres sommerhuse i påsken. (© (c) privatfoto)

Selvom regeringen har opfordret danskerne til at sløjfe påskeferien i sommerhuset og i stedet blive hjemme på grund af coronavirus, oplever flere udlejningsbureauer interesse fra danskere, der vil leje deres huse i den kommende uge.

Det gælder for eksempel Købmand Hansens Ferieudlejning, der har 800 sommerhuse i Henne Strand.

- Vi har heldigvis oplevet, at der er danskere, som gerne vil i sommerhus i

påsken
, fortæller direktør Lars Ravnholt.

Samme oplevelse har DanCenter Hejlsminde, der har sommerhuse i Haderslev,

Aabenraa
og Kolding. Det fortæller bureauleder Lone Gravers.

- Lige nu kommer der mange danske bookinger. Og hver dag kommer der en masse hastebookinger, både til på lørdag (i dag, red.) og i løbet af påskeugen.

Også Feriepartner i Blåvand og Sol og Strand, som udlejer sommerhuse i hele landet, oplever danskere, der booker sommerhuse hen over

påsken
.

Positivt og overraskende

Det både glæder og overrasker Carlos Villaro Lassen, der er direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening, der de seneste dage har fået lignende

meldinger
fra bureauer på Sjælland.

- For en uge siden troede jeg ikke, det var muligt. Vi har hørt fra mange danskere, der ikke mente, at det var fornuftigt at tage i sommerhus. Men noget tyder på, at folk har tænkt sig lidt om.

Carlos Villaro Lassen understreger, at det ifølge regeringen ikke er ulovligt at tage i sommerhus, men at man skal tage sine forholdsregler og følge myndighedernes anbefalinger.

- Sommerhuse er et oplagt sted at isolere sig og en tryg ferieform i disse coronatider. Folk skal bare huske at passe på de lokale og tage gode hensyn, for eksempel ved at blive i bilen under færgeoverfarten og handle stort ind en ad gangen, siger han.

Kan ikke redde indtjeningen

Hos Købmand Hansens Ferieudlejning betyder det dog langt fra, at bureauet har genudlejet alle de huse, som tyske turister oprindeligt havde booket og siden aflyst, da grænserne lukkede.

Og antallet af danske sommerhusgæster i

påsken
er ikke nok til, at de tabte tyske euro kan tjenes ind igen, siger Lars Ravnholt.

- Der er rigtig mange, som måske ikke lige havde tænkt tanken, at de skulle i sommerhus. Og de kommer ikke nu med så kort varsel. Så det er helt urealistisk at tro, at danskerne vil kunne dække ind for tyske turister.

Lars Ravnholt mener, det er urealistisk, at danske gæster kan dække tabet for de tyske turister. (© (c) privatfoto)

Ifølge Lars Ravnholt har Købmand Hansens Feriehusudlejning mistet 90 procent af udlejningen i

påsken
på grund af coronakrisen - og har nu genudlejet cirka en fjerdedel.

Hos DanCenter Hejlsminde har de også mistet en stor del af indtjeningen på grund af de lukkede grænser. Dog har de fået cirka halvdelen genudlejet til danske turister, fortæller Lone Gravers.

- Status er ok, men vi er ikke oppe, hvor vi var før grænselukningen. Vi håber jo, at der snart bliver åbnet for grænsen.

Tager ophold i sommerhuse

Ifølge administrerende direktør i Sol og Strand, Per Dam, udgør de danske bookinger normalt 25 procent af det samlede marked for feriehusudlejning. Lige nu oplever de en

vækst
på cirka ti procent.

Og de danskere, der booker sommerhuse, er både dem, der tager hverdagen med sig og dem, der holder ferie.

- Det er en kombination af nogle, der siger: Nu får jeg det bedste ud af det og får min hverdag til at fungere i nogle andre omgivelser, hvor man nærmest kan tale om, at folk tager et ophold.

- Og så er der selvfølgelig også nogle, der bare gerne vil ud, hvor der er frisk luft og langt til naboerne, hvor man kan passe sig selv, siger han.

Og Per Dam håber, at danskerne fortsat vil støtte ferieindustrien.

- Det er en meget væsentlig

branche
for dansk økonomi, der er med til at skabe rigtig meget aktivitet rundt omkring.

Føler sig fastlåst

Aktivitet er der ikke hos Bønnelundgård i Fåborg på Fyn. Her er feriehusene normalt fuldt booket af udenlandske

lystfiskere
i
påsken
. Men efter grænselukningen er der en enkelt dansk familie, der kommer forbi, fortæller indehaver Pia Rasmussen.

- Når grænserne er lukkede, kan jeg hverken få tyskere, nordmænd eller svenskere hertil.

Pia Rasmussen vil nu forsøge at gøre opmærksom på sine fiskerbåde og kajakker i håbet om, at det kan lokke flere danske gæster til. (© (c) privatfoto)

Og Pia Rasmussen håber, at regeringen vil komme med en udmelding om, hvor længe grænserne fortsat er lukkede.

Mange udenlandske gæster har nemlig forhåndsbooket helt frem til september, og selvom hun gerne vil, tør hun ikke satse på danske gæster i stedet, hvis grænserne pludselig åbner igen.

- Jeg håber på en ny deadline, for lige nu føler jeg mig fuldstændig låst fast.

Facebook
Twitter