Danskerne elsker tyskere

Tysk fodbold, tyske film og kultur er blevet hipt i Danmark. Ganske usædvanligt med så hjerteligt et forhold til en tidligere besættelsesmagt, siger eksperten Lykke Friis.

Kultur og fodbold har været med til at forene danskere og tyskere. Vi er gået fra Tysklands-fobi til Tysklands-eufori, siger ekspert. (Foto: Christine Hyldal © DR)

Forholdet til vores tyske naboer har ændret sig markant siden 2. Verdenskrigs slutning for 70 år siden.

En måling foretaget af Voxmeter for Ritzau viser, at syv ud af ti danskere i dag har en overvejende positiv opfattelse af den tyske befolkning. Kun lige under tre procent er overvejende negative.

- Det er så ekstremt lavt, at man næsten skal have en lup for at få øje på det, siger Lykke Friis, der er prorektor på Københavns universitet og ekspert i tyske forhold.

Fra fobi til eufori

Lykke Friis fremhæver for eksempel danskernes positive forhold til tysk fodbold, tyske film og tysk kultur generelt.

- Det tyske er blevet hipt. Og når man sammenligner med andre lande, så er Tyskland pludselig blevet et af de lande, vi holder allermest af. Så vi er gået fra Tysklands-fobi til at have Tysklands-eufori i Danmark, siger hun.

Til sammenligning viste en måling i 1967, at otte procent havde et uvenligt syn på det tyske folk, mens det ikke overraskende var 32 procent i 1947, to år efter krigens afslutning.

Vi kan være stolte

Det er meget usædvanligt, at holdningen til en tidligere besættelsesmagt har ændret sig så hurtigt, mener Lykke Friis.

- Det er temmelig usædvanligt og kan være et forbillede for andre. København-Bonn-erklæringen bliver mange steder opfattet som et paradeeksempel på, hvordan man kan skabe fred i en region. Så det synes jeg godt, vi kan være stolte af, siger Lykke Friis.

- Og så har Tyskland i Angela Merkel en kansler, som gør, at vi kigger til Tyskland efter løsninger på problemer - for eksempel i Ukraine og Grækenland. Sådan var det jo ikke før i tiden. Der frygtede man, at tyskerne ville komme. Så det er et fundamentalt skifte, siger Lykke Friis.

På torsdag er det 75 år siden, at Tyskland besatte Danmark. Det bliver markeret flere steder.

Facebook
Twitter