Danskerne er vilde med genbrug

Der bliver handlet genbrugsvarer som aldrig før. Kunderne valfarter til landets genbrugsforretninger

Der er gang i handlen med brugte varer. Omsætningen i landets genbrugsforretninger har aldrig været højere, og antallet af butikker er også det højeste nogensinde. "Et spørgsmål om den unikke stil og tanken om at genbruge ressourcerne, siger chef hos Røde Kors. (Foto: Steffen Nielsen- DR Syd)

Der bliver ganske enkelt flere og flere af dem. Genbrugsforretningerne skyder op overalt i gadebilledet, og der ligger snart mindst én i hver en by i landet.

Antallet af forretninger med brugte varer har aldrig været højere og omsætningen har aldrig været større. I dag er der over 800 genbrugsforretninger over hele landet.

Hos Røde Kors mærker de også den udvikling, markedet for genbrug befinder sig i. I 2009 omsatte de for 85 millioner kroner. Det tal steg til 126,9 millioner kroner i 2013.

232 Røde Kors forretninger 

Røde Kors har i dag 232 forretninger i Danmark, der udelukkende drives af frivillig arbejdskraft. Det er til sammenligning over dobbelt så mange som Lars Larsen har dyneforretninger herhjemme.

De sælger alt fra Wegner til Biva, i ny og næ et besøg fra PH, men oftere er det Ivar fra Ikea vi finder derude.

Landets genbrugsforretninger bugner af brugte møbler, køkkengrej, kunst, lamper, bøger, tøj og alt det som andre ikke længere kunne bruge.

Ikke af nød men af lyst

For nyligt åbnede Røde Kors en ny og større forretning i Aabenraa. Den er nu nabo til flere andre genbrugsforretninger fra blandt andet Blå Kors, Kirkens Korshær og Frelsens hær.

- Interessen har aldrig været større. Det er blevet en livsstil for mange at jage det gode fund, og vi genbruger gerne for både naturens og egen skyld. Genbrug er blevet en trend, fortæller chef for genbrug hos Røde Kors, Tina Donnerborg.

Selv om vi har været igennem flere år med økonomisk krise og begrænset forbrug, så er det i følge Tina Donnerborg ikke årsagen til, at så mange handler brugte varer.

- Folk kommer til os mere af lyst end af nød. De kommer for at gøre et godt køb og fordi trenden er, at genbrug er en livsstil vi dyrker, siger hun.

Opsving betyder flere genbrugsvarer

Den økonomiske krise er langsomt ved at slippe sit tag igen. Det betyder, at forbruget kan være på vej op, og at mange vil købe nyt. Men det er ikke en bekymring at skulle lukke forretninger i fremtiden hos Røde Kors. Tværtimod.

- Vi mener, at der er en tendens til, at man gerne vil kombinere det dyre og nye, med det gamle og brugte, for at skabe sin egen stil. Når folk køber nyt, betyder det samtidig, at de også gør plads til det og dermed afleverer meget til genbrug, siger Tina Donnerborg.

Dermed ser det heller ikke ud til, at forbrugsfesten for genbrugsvarer har toppet. I følge Tina Donnerborg har danskerne fået et wake-up call om, at man ikke bare skal købe nyt hele tiden.

- Tendensen med det unikke brugte og det nye, dyre tror vi på vil fortsætte et godt stykke tid endnu, siger hun.

Kirkens Korshær har genbrugskonsulenter

Også hos Kirkens Korshær bekræfter udviklingschef Jesper Rønn-Simonsen, at omsætningen er rekordhøj og salget går strygende i deres 245 forretninger i Danmark.

I 2012 havde Kirkens Korshær en omsætning på 109 millioner kroner og en indtægt på 30,5 millioner kroner.

Til at klare den store opgave med de mange butikker har Kirkens Korshær 4 genbrugskonsulenter, der hjælper de frivillige med driften af genbrugsforretningerne.