De drømmer om en økologisk by med 18 familier

Familier drømmer om en økologisk landsby, der skal være selvforsynende med kød og grøntsager.

Tre familier i Sønderjylland drømmer stort. De vil have en stor økologisk landsby med 18 familier. (Foto: Mie Leonora Heiberg Sørensen- DR Syd)

En selvforsynende økologisk landsby med 18 familier, marker med kartofler, salat, køer og får.

Det er drømmen, som tre familier i det sønderjyske er tæt på at få realiseret i Broager tæt ved Sønderborg.

- Adressen er fastsat, og Sønderborg Kommune har sagt ja, så nu mangler vi bare mindst to familier, før vi kan købe grunden og gården, siger Christian Brochner Lausen, der er én af projektstifterne.

Ambitionen er at skabe en CO2 neutral, bæredygtig by med stort genbrug af affald og rig udnyttelse af de lokale ressourcer, hvor folk holder sig selv kørende med kød og grøntsager.

- Meningen er, at folk i byen skal have tid til sig selv og deres børn og leve et godt liv i stedet for at løbe så stærkt. Det skal være et alternativ til det travle samfund, vi ser i dag, siger Christian Brochner Lausen.

Væk fra stress og jag

Susan Lausen og Irene Lorenzen er også medstiftere af projektet. Og de siger begge, at det hele handler om det gode liv.

- Vi skal væk fra al den stress. Der er mange mennesker, der har været nede med stress, og jeg tror måske, at mange af dem ønsker at komme i gang med noget andet og få tid til sig selv, så man ikke skal arbejde otte til 10 timer hver dag, siger Susan Lausen.

Irene Lorenzen supplerer.

- Jeg tror egentlig, at der er mange, der gerne vil det økologiske liv. De vil gerne bage deres eget brød til børnene, og de vil gerne dyrke mindfullness, men det kan bare ikke lade sig gøre for mange, når man også skal have gang i sin karriere og andre ting, siger hun.

Vi melder os ikke ud

Men det handler ikke om at melde sig helt ud af samfundet, bedyrer folkene bag projektet.

- Det handler ikke om det. Vi skal bare være her og så have det godt i fællesskabet, vi vil gerne have naboerne med også. Og når det hele er kommet op at køre, så skal vi også have nogle fester her, siger Susan Lausen.

Går alt efter planen, vil økolandsbyen være fuldt udbygget om otte år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.