Denny mister månedligt 3.904 kroner i kontanthjælp: I nabokommunen var det ikke sket

Kommuner kontrollerer kontanthjælpsmodtageres grænsehandel vidt forskelligt.

Kontanthjælpsmodtageren Denny Lorenzen får fra 1. november fratrukket en tredjedel af sin kontanthjælp for at handle dagligvarer over grænsen. Hvis han havde boet i nabokommunen kunne det have set anderledes ud. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Kontanthjælpsmodtagere kan blive straffet økonomisk for at handle dagligvarer over grænsen. Men kommuner kontrollerer borgernes indkøb helt forskelligt.

Hvis kontanthjælpsmodtageren Denny Lorenzen boede i Tønder Kommune, var han ikke blevet bedt om at udlevere sit kontoudtog, som viser, at han har handlet i tyske grænsebutikker. Han bor dog i Padborg i Aabenraa Kommune.

- Jeg synes, Aabenraa Kommune er rimelig kras. Så man kunne jo godt ønske, at man boede i Tønder, siger Denny Lorenzen.

1. november og knap fem måneder frem får han nemlig hver måned frataget 3.904 kroner før skat i kontanthjælp. Ifølge loven må kontanthjælpsmodtagere ikke rejse til udlandet medmindre, de meddeler det til kommunen to dage forinden.

Han køber jævnligt dagligvarer i Tyskland for at få pengene til at række, og han havde ikke troet, at det ville koste ham næsten 4.000 kroner hver måned i sanktion.

- De næste fem måneder ved jeg slet ikke, hvordan jeg skal kunne få mad på bordet, siger han.

Se herunder hvor forskelligt kommunerne håndterer reglerne om kontanthjælp.

Kontoudtog afslører grænsehandel i Aabenraa

I Aabenraa Kommune laver de stikprøvekontroller i kontanthjælpsmodtagere kontoudtog for at se, om de har været i udlandet. Det siger Dorrit Knudsen (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Aabenraa Kommune. (Foto: © Hanne Høier, DR)

I Aabenraa Kommune laver de stikprøvekontroller, hvor de beder om kontanthjælpsmodtageres kontoudtog.

Hvis der i disse oplysninger er transaktioner fra tyske grænsebutikker som Fleggaard eller Otto Duborg, bliver borgeren fratrukket en tredjedel af sin ydelse i 20 uger.

Dorrit Knudsen (S) er udvalgsformand for Arbejdsmarked i Aabenraa Kommune. Hun mener, at kommunen bare følger reglerne.

- Det er jo sådan lovgivningen er, siger hun.

Men efter at have fået forelagt sagen, appellerer hun politikere i Folketinget til, at reglerne bliver lavet om.

- Jeg synes det er uanstændigt og uretfærdigt, at man bliver sanktioneret på den måde, siger Dorrit Knudsen (S).

Hvorfor sparke bolden over på politikerne på Christiansborg?

- Vi skal følge lovgivningen. Vi skal sikre os, at borgeren er berettiget til sin ydelse. De må ikke have andre indkomster og formuer, og derfor beder vi om kontoudtog.

Men i Tønder Kommune tolker de lovgivningen på en anden måde. De tjekker ikke kontoudtog. Hvorfor gør I ikke ligesom dem?

- Jeg har ingen holdning til, hvordan de har valgt at gøre i Tønder. Jeg har tænkt mig at rette henvendelse til formændene i andre kommuner, og se om vi kan erfaringsudveklse, så vi i samlet flok kan påvirke Christiansborg, siger hun.

Ikke samme kontrol i Tønder Kommune

I Tønder Kommune laver de ikke stikprøvekontrol i borgeres kontoudtog, siger Thomas Dam, fagchef for Borgerservice i Tønder Kommune. (Foto: © Hanne Høier, DR)

I Tønder Kommune tjekker de ikke borgeres kontoudtog, så her holder kommunen ikke øje med, hvor folk handler ind.

- Vi er en grænsekommune og har borgere, der har lettere ved at tage over grænsen og handle grænsevarer, end de har ved at køre ind til en dagligvarebutik i Tønder, siger Thomas Dam, der er fagchef for Borgerservice i Tønder Kommune.

Kontanthjælpsmodtagere i Tønder Kommune skal derfor ikke frygte i samme grad at blive sanktioneret for at grænsehandle.

Hvad tænker du om, at der er så stor forskel på at være kontanthjælpsmodtager i Aabenraa Kommune og Tønder Kommune?

- Det handler om, hvordan de forskellige kommuner ser kontrolopgaven. Aabenraa Kommunes tilgang er lige så rigtig og lovlig, som vores er. Men der kan komme kommunale forskelle, siger han.

Han slår dog fast, at hvis eksempelvis politiet stopper en kontanthjælpsmodtager i grænsekontrollen, som ikke har fortalt kommunen om turen til udlandet, vil vedkommende blive sanktioneret og fratrukket en tredjedel af kontanthjælpen.

Men bryder de loven?

På rådhuset i Aabenraa bliver der ifølge en ekspert handlet efter loven. Det gør de også i Tønder Kommune. (Foto: © Claus Fisker, Ritzau Scanpix)

Men hverken Aabenraa Kommune eller Tønder Kommune gør noget forkert ifølge dansk lovgivning. Det siger lektor og jurist på juridisk institut på Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone.

- Det er en pligt for kommunerne at sørge for, at de ikke udbetaler ydelser, som folk ikke har ret til. Spørgsmålet er bare, hvor kraftigt kommunerne skal gå ind og undersøge det, siger hun.

Hun siger, at kommunerne bare følger loven, men at folketingspolitikerne har lavet en lovgivning der "ikke har proportioner".

Når du hører om forskelle på Aabenraa Kommune og Tønder Kommune, hvad tænker du så?

- Det virker pudsigt. Lad os sige det sådan, siger Nina Von Hielmcrone.

Nu har udvalgsformanden i Aabenraa Kommune sendt en appel til folketingspolitikerne om at ændre reglerne. Det glæder kontanthjælpsmodtageren Denny Lorenzen.

- Det er godt, hvis der bliver kigget på det. Jeg håber der sker ændringer, så det bliver nemmere at være borgerkontanthjælp i Aabenraa Kommune, siger han.