Der er masser af frivillig arbejdskraft - så længe det er sjovt

Nye tal viser at der er mindst lige så mange frivillige der har lyst til at engagere sig i klubber og foreninger. Men det er nemmest hvis det også er sjovt.

I Danmark nyder vi godt af foreningsfriheden.

På landsplan findes der cirka 101.000 frivillige foreninger. De frivillige gør det i høj grad muligt for foreningerne at eksistere og udvikle sig.

Nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd viser, at 80% af danskerne er positive overfor at arbejde frivilligt og at 43% rent faktisk har gjort det det seneste år.

Man skal gøre sig attraktiv

Alligevel kan det være svært for de enkelte klubber og foreninger, at tiltrække frivillige frivillige og få dem til at stille op, siger Anna Jørgensen der er udviklingskonsulent i Dansk Svømmeunion i Region Syddanmark.

Hendes råd til de bestyrelser, der har problemer med at få frivillige nok, går på at klubben skal gøre sig attraktiv for de frivillige.

- Det skal være sjovt at være frivillig. Man gør det jo ikke for pengenes skyld, siger hun.

De kommer næsten af sig selv

Anna Jørgensen peger på, at man skal kigge indad i klubben og prøve at definere sig selv. Dermed kan man fremstå som en velfungerende klub.

- Når man har en velfungerende klub eller forening, så kommer de frivillige næsten af sig selv, siger hun.

tallene viser altså, at mange gerne vil udføre frivilligt arbejde. Men klubberne og foreningerne skal være opmærksomme på, at mange ikke melder sig af den grund.

33 procent af befolkningen har aldrig udført frivilligt arbejde. Alligevel giver 13 procent udtryk for, at de gerne vil deltage, hvis nogen bad dem om det.

Stadig mange frivillige

Mange har den opfattelse, at der er blevet færre, der gider og har tid til at engagere sig i en klub eller forening, og udføre frivilligt arbejde.

Den opfattelse viser sig, i følge de nye tal fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, ikke at holde stik. Tallene er nemlig næsten identiske med dem fra en frivillighedsundersøgelse fra 2004.

Klubber og foreninger har dermed mindst lige så gode kår som de havde for ti år siden. Men det kræver stadig, at man finder de gode kræfter, der står bag klublivet. Det er udfordringen for foreningernei dagens Danmark.

 

 

 Det må de sande i Varde. Her er svømmeklubben lige nu truet af lukning, hvis ikke flere frivillige træder til.

De fleste af os vil egentligt gerne udføre frivilligt arbejde.