Designermøbler, kunst og dyre biler skyld i milliontab: Sådan skal skole i krise få succes igen

Lærere skal undervise mere, og bygninger skal sælges, fremgår det af VUC Syds redningsplan.

VUC Syd rykker ud af de nye store bygninger i Haderslev og flytter i stedet ind på byens handelskole. (Foto: Foto: Ulrik Bang- DR Syd © (c) DR)

30 millioner kroner i underskud og bygninger, der har tabt værdi for 312 millioner kroner.

Det er resultatet, uddannelsesinstitutionen VUC Syd kommer ud af 2018 med. Det oplyser VUC Syds midlertidige styre i dag, hvor også skolens længe ventede genopretningsplan er blevet præsenteret.

I løbet af de næste to år skal VUC Syd skære drastisk ned på udgifterne i forsøget på at stabilisere økonomien og tilbagebetale sine lån.

I Haderslev rykker skolen derfor ud af de nye og store bygninger langs vandet midt i byen. Bygninger skal sælges, og i stedet lejer skolen sig ind på handelsskolen i Haderslev.

- Vi er nødt til at sætte tæring efter næring, og det kræver også, at vi kommer ud af de alt for store og dyre bygninger, siger Laus Joen Jakobsen, der er formand for skolens midlertidige styre.

Ud over den økonomiske gevinst ved at flytte VUC Syds kursister ind på Haderslev Handelskole tror VUC Syds direktør Asbjørn Nielsen, at det er sundt at komme væk fra de bygninger, skoler holder til i nu.

- Vi kan få en ny start i nye rammer, hvor der er andre studerende. Jeg tror, at der er brug for, at vi flytter ud af de nuværende bygninger, som den meget negative medieomtale har klæbet sig til.

I Aabenraa skal VUC Syd dele lokaler med UC Syd. Og i Tønder bliver de tilbud, VUC Syd har i byen i dag, udlagt til andre uddannelsesinstitutioner – det samme gælder administrationen.

  Flere skal have et eksamensbevis

  Men man kan ikke spare sig til overlevelse, forklarer formanden. Derfor sætter styret årligt to millioner kroner af til at få flere til at tage en uddannelse og gennemføre den.

  - Vi skal være klar til at hjælpe dem, som får brug for omkvalificering, når for eksempel den stigende pensionsalder begynder at kunne mærkes i kroppen. Og så skal det være en topprioritet, at flere af vores kursister går ud af døren med et eksamensbevis i hånden.

  VUC Syds økonomi er fortsat skrøbelig, og det midlertidige styre vil derfor løbende følge udviklingen og igangsætte tiltag, hvis planen ikke ser ud til at virke.

  Ifølge det midlertidige styre er økonomien så dårlig, at små udsving i optaget af elever eller hvis salget af bygninger trækker ud kan vælte genopretningsplanen.

  Seks indsatser, der skal redde VUC Syd:

  • Nedbringe udgifter til bygninger ved at sælge og udleje dem.

  • Udlægge undervisningen i Tønder til andre uddannelsesinstitutioner.

  • Prioritere to millioner kroner hvert år til at få flere kursister til at gennemføre en uddannelse.

  • Omlægge den pædagogiske it-platform.

  • Effektivisere skolen ved at lærere bruger mere af deres arbejdstid på undervisning.

  • Løse den administrative opgave i samarbejde med andre skoler.

  • Kilde: VUC Syd

  Facebook
  Twitter

  Mere fra dr.dk