Det er blevet nemmere at være frivillig

Frivillige organisationer jubler over ny ordning.

Ny ordning gør det lettere at arbejde som frivillig. Det vækker glæde mange steder. (© Colourbox)

Det er blevet lettere at være frivillig i Danmark. Sådan lyder det samstemmende fra flere frivillige organisationer.

Den tidligere regering har nemlig fået luget ud i love og regler. For eksempel har det siden marts været muligt for frivillige på overførselsindkomster at arbejde i 15 timer i stedet for kun fire timer - uden de bliver trukket i eksempelvis deres dagpenge eller førtidspension.

Og hos landets 65 frivillig-centre, som er med til at koordinere det frivillige arbejde, glæder man sig over, at det er blevet lettere at være frivillig i Danmark, siger Dannie Larsen fra Frivilligcenter Danmark.

- Alle dem, vi har snakket med både foreninger og frivillige centre rundt om i Danmark, har taget rigtig positivt i mod det. Vi vil klart anbefale, at det er noget, der fortsætter, fordi det forenkler muligheden for at være frivillig for lige netop disse målgrupper, siger Dannie Larsen.

Flere frivillige

Antallet af frivillige på landsplan er da også steget i løbet af i år. Alene i år har Ældre Sagen fået 800 nye frivillige, så der nu er 16.800 i hele landet.

Også hos Røde Kors som har 25.000 frivillige i Danmark, er antallet af frivillige støt stigende.

De nye regler begrænser nemlig ikke længere de frivilliges arbejde, fortæller souschef i Ældresagens frivilligeafdeling Jacob Bøgesvang.

- Vi oplever, at der er færre, der henvender sig i forhold til efterløn, og hvad rammen er omkring det. Tidligere var det jo sådan, at man kun måtte lave fire timers frivilligt arbejde uden at blive modregnet i sin efterløn. Og det har været noget, der har holdt folk tilbage. I dag oplever vi, at der ikke er den samme opmærksomhed omkring det, siger Jacob Bøgesvang.

Mange var nødt til at stoppe

Krisecentret i Aabenraa er et af de konkrete steder, hvor man har armene oppe over hovedet, fortæller leder Tove Lagoni.

- Vi har haft mange henvendelser i årenes løb fra frivillige, som har måttet meddele, at de ikke kunne være hos os, fordi der var den regel med, at man kun måtte arbejde fire timer, siger hun.

De nye regler for frivillige på overførselsindkomster er dog kun en to-årig forsøgsperiode.

Facebook
Twitter