Folk, der bliver syge efter at være bidt af en skovflåt, får ikke altid den hjælp, de har behov for.
Det mener Dansk Folkeparti, der vil have regeringen til at sikre bedre og hurtigere behandling af flåtbårne infektioner.
Blandt andet er den test, der bliver brugt til at diagnosticere Borrelia herhjemme, alt for usikker, mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.
- Jeg har efterhånden fået så mange henvendelser fra folk med en flåt-infektion, og som ikke kan blive behandlet i Danmark. De må tage til udlandet for at blive testet og behandlet. Det er sørgeligt, at vi ikke kan gøre det herhjemme, siger hun.
Penge at tjene ved øget indsats
Borrelia er den mest udbredte flåt-infektion herhjemme. Men antallet af skovflåter stiger, og flåterne kan i dag smitte med en række forskellige infektioner. Derfor giver det mening med en øget indsats på området, mener Liselott Blixt.
- I dag er det sådan, at folk bliver syge. De kan ikke komme på arbejde, de skal have sygedagpenge, de skal have medicin og bliver sendt rundt i sygehussystemet. Så hvis vi kan behandle folk rigtigt fra begyndelsen, så sparer vi penge, siger sundhedsordføreren.
Dansk Folkeparti vil derfor have regeringen til at lave en behandlingsplan for folk med flåtbårne infektioner. Blandt andet vil partiet have mulighed for at bruge en anden test-metode.
Behandlingen er i orden
Men den test, der bliver brugt til at finde Borrelia i Danmark, er den bedste på området. Det mener en af landets eksperter i flåt-sygdomme, overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling i Slagelse, Ram Dessau.
- Der er ikke noget lægefagligt grundlag for at sige, at vi har et problem på området. Det er den måde, sygdommene udvikler sig biologisk, der er begrænsningen - ikke den måde man tester på. Det er let nok at opdage sygdommen, når den er udviklet, så det kan man ikke lovgive om, siger Ram Dessau.
Dansk Folkeparti fremsætter i dag sit forslag i Folketinget.
Kun få får den alvorlige sygdom
Titusindvis af danskere bliver hvert år bidt af en skovflåt. Men kun et par hundrede danskere får den alvorlige sygdom neuroborreliose. Det er en sygdom, som for eksempel kan give lammelser.
Ingen ved reelt hvor mange danskere, der hvert år bliver syge af de forskellige flåt-bårne infektioner. Men der er kortlægningsprojekter i gang.