DF’er om "ulovlig mundkurv" på VUC Syd: Ministeren må gå ind i sagen

VUC Syd har fået tidligere ansatte til at skrive under på en tavshedsklausul, der begrænser deres ytringsfrihed.

Retsordfører Peter Kofoed Poulsen (DF) vil have ministeren til at se på sagen om VUC Syds tavshedsklausuler i fratrædelsesaftaler. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Justitsministeren må gå ind i sagen om VUC Syd og uddannelsesinstitutionens ulovlige indskrænkning af tidligere ansattes ytringsfrihed.

Det mener Peter Kofod Poulsen (DF), folketingsmedlem, samt medlem af retsudvalget.

- Jeg vil tage fat i justitsministeren og bede Justitsministeriet om at forholde sig til, om de her kontrakter falder inden for eller uden for normalen, siger han.

DR Syd har fået indsigt i to fratrædelseskontrakter fra tidligere ansatte ved VUC Syd.

Her fremgår det, at begge har underskrevet en tavshedsklausul, der forhindrer dem i ytre sig illoyalt om deres tidligere arbejdsplads.

I de to tidligere ansattes fratrædelseskontrakter står der:

- Parterne forpligtiger sig gensidigt til ikke at omtale hinanden illoyalt i enhver henseende overfor tredjemand eller offentligheden.

DR Syd er kommet i besiddelse af en kontrakt, hvor formuleringen fremgår. Kontrakten er anonymiseret.

Det er ifølge flere eksperter ulovligt og i strid med god forvaltningsskik.

Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, forklarer:

- Man har den ytringsfrihed, som man har. Det kan man ikke indskrænke ved klausuler.

"Det ligner en ulovlig mundkurv"

Klausulerne får også kritik fra Helle Hjorth Bentz, der er advokat i fagforbundet FTF, som er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privatansatte.

FTF har også Uddannelsesforbundet under sig, som har haft medlemmer blandt de ansatte på VUC Syd.

- Det ligner umiddelbart en ulovlig mundkurv. Jeg anser tavhedsklausulerne som særdeles problematiske set fra et medarbejdersynspunkt, siger hun.

Peter Kofod Poulsen vil ikke afvise, at det kan få konsekvenser for VUC Syd, når justitsministeren går ind i sagen.

- Har man brudt reglerne, så må de ansvarlige forholde sig til det, og så må vi se, hvad de har at sige. Men det er klart, at man skal holde sig inden for reglerne, og det skal man også ved det her spørgsmål, siger han.

VUC Syd forklarer i en mail til DR Syd, at de ikke har ønsket at begrænse nogens ytringsfrihed, og at de tidligere ansattes faglige organisationer har godkendt aftalerne.

VUC Syd vil dog undlade at gøre brug af tavshedsklausuler i fremtiden.

Sagerne om VUC Syd

Der har været en lang række af sager fremme i medierne, der blandt andet kredser om uddannelsesinstitutionens brug af offentlige midler. Her følger en oversigt over nogle af sagerne.

  • En tidligere ansat på uddannelsesinstitutionen VUC SYD stod frem og fortalte til DR Syd, at han blev bedt om at pynte på resultater af undersøgelser af medarbejdernes tilfredshed.

  • En aktindsigt viser, at VUC Syds ledelse tidligere har haft Apple Watches for i alt 40.000 kroner, indtil skolen droppede denne praksis med begrundelsen "fejlvurdering".

  • 380.000 kroner blev brugt på en studietur for 15 mand i bestyrelse og ledelse. Radio24syv kunne afsløre, at turen blev brugt på få dages fagligt indhold.

  • 3,8 mio. kroner blev brugt på at sende næsten 200 medarbejdere til udlandet på ture, kaldet ”Pædagogiske Dage”. Turene bød på 4-5 stjernes hoteller, festmiddage med fri bar og underholdning transporteret til udlandet.

  • På de seneste tre år er der blevet brugt 1,6 mio. offentlige kroner på at sponsorere det lokale foreningsliv. Flere af kontrakterne indeholder modydelser som VIP-billetter, adgangskort og fribilletter.

  • Mere end 225.000 kroner blev brugt på at indrette den afgåede direktør Hans Jørgen Hansens kontor med både designermøbler og et Bang & Olufsen TV. Derudover hang der kunst for over 200.000 kroner på kontorets vægge.

  • I efteråret 2015 fik forhenværende direktør Hans Jørgen Hansen opbakning af bestyrelsen til en bygge-ordre på knap 45 millioner kroner til en lokal entreprenør, som direktøren selv har samarbejdet med om et privat ejendomsprojekt.