Dialekterne hæmmes af fordomme

Rettet 05.09.16. Mange pakker deres dialekt væk for at undgå stempler som "dum" og "uambitiøs".

Esben Ebsen Morthorst pakker nogle gange sin sønderjyske dialekt væk. (© Privat)

Rettet: I en rettelse af artiklen er det blevet præciseret, at Esben Ebsen Morthorst også selv bruger dialekten i flere tilfælde, og hvordan han tror på, at dialekten kan overleve.

Vi er slemme til at være fordomsfulde over for folk, der taler med dialekt.

Det fortæller dialektforsker på Københavns Universitet, Malene Monka.

- Generelt er det sådan, at folk bliver opfattet rigtig negativt, så snart de har bare det mindste regionale eller lokale anstrøg i deres sprog, siger hun.

Undersøgelser har vist, at folk med dialektale træk vurderes til at være mere dovne, grimme og uambitiøse end folk, der taler på en måde, så man ikke kan høre, hvor de kommer fra.

Det kan i sidste ende bidrage til, at dialekterne uddør, siger Malene Monka.

- Danskerne har fået dovne ører, og de er dårlige til at forstå den sproglige variation. Derfor er der mange, der helt pakker deres dialekt væk.

25-årige Esben Ebsen Morthorst kommer fra Hellevad ved Aabenraa, men bor i dag i København.

Han taler altid sønderjysk med sin kæreste derhjemme, og når han er i Sønderjylland.

Men han kan godt finde på at pakke dialekten væk til fordel for rigsdansk, når han for eksempel er i København eller Aarhus.

- Jeg vil helst ikke skille mig for meget ud sprogligt. Folk ser lidt skævt til en, hvis man ikke snakker som alle andre. Der er nogle fordomme. Men jeg kan godt forstå det, for det lyder da lidt sjovt, når man ikke er vant til at høre det, siger han.

Undersøgelser har vist, at unge sønderjyder er flittige til at bruge deres dialekt i hverdagen.

Men hvis dialekten skal overleve, kræver det, at de unge sønderjyder også giver dialekten videre til deres børn, mener Esben Ebsen Morthorst.

- Jeg tror, dialekten kan overleve, hvis børnene lærer at tale sønderjysk. Det er forudsætningen. Mine børn kommer i hvert fald til at lære sønderjysk, siger han.