Didde Asmussen har KOL: Jeg regnede ikke med, det var noget alvorligt

Vi er for dårlige til at gå til lægen med symptomer på KOL. Didde Asmussen ventede også. Det fortryder hun i dag.

Didde Asmussen fik konstateret KOL får 16 år siden. (Foto: © Katrine Holler, dr)

Går du rundt med en tør hoste eller pibende vejrtrækning i mere end to måneder, så bør du gå til lægen og få et lungetjek.

Men det er der mange, der ikke gør.

Op mod halvdelen af de danskere, der har symptomer på lungesygdommen KOL, går ikke til lægen.

Det viser en undersøgelse, som Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen har lavet.

Didde Asmussen fra Aabernraa fik konstateret KOL for omkring 16 år siden, men hun havde allerede symptomer tilbage i 90’erne.

- Jeg regnede ikke med, at det var noget. Man vil ikke rigtig erkende det, for så skal man indse, at man er syg og skal holde op med at ryge, fortæller hun.

Havde hun vist, hvad hun ved om sygdommen i dag, ville hun være taget til lægen med det samme.

For selvom KOL ikke kan helbredes, kan man mindske mange af sygdommens symptomer. Og jo før man opdager KOL, jo bedre. Tabt lungefunktion kan nemlig ikke genvindes.

- Jeg føler, jeg er til besvær, fordi jeg ikke kan følge med. Går jeg for eksempel op ad en trappe, så er jeg helt færdig og bliver nødt til at slappe af, fortæller Didde Asmussen.

Det er rygning, der er årsag til Didde Asmussens KOL. Hun kendte ikke til de mange skadelige konsekvenser, da hun fik sin første cigaret.

Det gør man i dag. Derfor har Didde Asmussen også en klar opsang:

- Når jeg hører om unge, der begynder at ryge, så tænker jeg, de ikke er rigtig kloge. De får det ind med modermælken, hvor farligt det er. De skal bare lade være, siger hun.