Dinna er delvist lam og indlagt: Med VR-brille kan hun lave kaffe og vande blomster

Virtual reality-briller giver bedre og hurtigere genoptræning af patienter i sundhedsvæsnet.

Sådan ser det ud, når patienter genoptræner med virtuel reality på neurorehabliteringsafdelingen ved Sydvestjysk Sygehus. (Video: VR-Rehab)

Dinna Jensen sætter varer på plads i sit virtuelle køkken. Med hjælp fra et par virtual reality-briller og en specialdesignet handske er hun så småt på vej tilbage til hverdagen.

Dinna Jensen, der kommer fra Vestjylland, har haft en hjernebetændelse og har ligget i koma i over 300 dage. Hun har siden været delvist lam i venstre side og døjer med talebesvær.

Derfor er hun nu i gang med genoptræningen på Sydvestjysk Sygehus, hvor man som noget helt unikt bruger et nyt virtual reality-program, der bringer patienten hjem i sit køkken, selvom han eller hun stadig ligger i hospitalssengen eller sidder i kørestol. Ved at patienten bevæger eksempelvis sin hånd i den fysiske verden, bevæger hånden sig også i den virtuelle, og det kan gradvist forbedre bevægelsesevnen.

- Det er en kæmpe glæde, for så er man god igen. Man bliver god til tingene igen og oplever det på en anden måde, fortæller hun.

Genoptræningen går hurtigere

Det højteknologiske genoptræningsudstyr er spritnyt og er blevet testet på Sydvestjysk Sygehus’ rehabiliteringsklinik i Grindsted gennem tre år – og med succes, fortæller Susanne Asmussen, der er afdelingsterapeut på neurorehabliteringsafdelingen ved Sydvestjysk Sygehus.

- Det er sjovt, det er spændende, og det er motiverende at være i sådan et virtuelt rum. Det er også sikkert, og det kan give nogle succesoplevelser, at man faktisk mestrer mange af de ting, man kan i et afgrænset område. Og så er det meningsfuldt, for det er let genkendeligt, siger hun.

- Det er nogle af de aktiviteter, de er vant til at gøre derhjemme, og det skal de genvinde.

Genoptræningen bag brillerne kan tilpasses den hjerneskadedes niveau, og dermed kan patienterne få en mere præcis behandling, fortæller Susanne Asmussen.

- Vi kan gå ind helt isoleret og vælge nogle specifikke aktiviteter ud, når vi tænker: Det er lige inden for det område, hvor patienten kan få nogle succesoplevelser, siger hun.

Programmet er udviklet af en gruppe interaktionsdesign-studerende fra Esbjerg, og de er stadig i gang med at skabe flere muligheder i det interaktive genoptræningsunivers, der lige nu kun består af et køkken og en stue, forklarer Daniel Christensen, der er en af hjernerne bag teknologien.

- Vi kan se potentialet i at udvikle et helt hus med en lille have til og et værksted, hvor mændene kan få lov at lave nogle aktiviteter, siger han.

Målet er, at mennesker som Dinna Jensen hurtigere kan komme tilbage i deres eget, analoge hjem med en hjælpende, digital hånd fra den virtuelle verden. Og på Sydvestjysk Sygehus er der stor tiltro til det virtuelle udstyr, fortæller Susanne Asmussen.

- Det har rigtig mange nye muligheder, og det vil vi gerne være med til at udvikle til gavn for vores patienter.

Dinna Jensen tager specialdesignede handsker på, når hun skal genoptræne med virtuel reality. (Foto: Hanne Høier DR Syd)

Potentialet er stort

Mulighederne er utallige, når det kommer til brugen af virtual reality i sundhedsvæsenet. Det vurderer centerchef ved DTU Jørgen Lykkegaard, der er ekspert i brugen af digitalt udstyr på hospitaler.

- Potentialet i virtual reality er stort. Man begynder at tage det til sig i professionelle og faglige sammenhænge, så vi er ret overbeviste om, at det er kommet for at blive. Det er kun fantasien, der sætter grænsen for, hvad vi kan bruge virtual reality til, siger han.

Daniel Christensen og hans kolleger satser benhårdt på at være med forrest i virtual reality-feltet. De har for nylig indgået et samarbejde med Microsoft for at forfine deres produkt.

- Vi satser på, at vi i løbet af året får det ud til alle hospitaler og kommuner, som kan have nytte af det. Og derefter skal vi gerne ud og dominere det internationale marked, siger han.

I Dinna Jensens virtuelle køkken bliver blomsterne vandet. Det går allerede fremad med genoptræningen.

- Jeg håber at kunne fortsætte på produktionsskolen, for jeg vil gerne være noget inden for SOSU-området, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter