Dit navn afslører din alder – i hvert fald nogle år endnu

Ældre Sagens metode med at hverve medlemmer ved at gætte folks alder ud fra deres fornavn er smart, men metoden bliver snart forældet, siger navneforsker.

Om en generations tid er det ikke længere muligt at gætte folks alder alene ud fra deres fornavn, forudsiger navneforsker. (Arkivfoto) (© Skiveegnens Erhvers- og Turistcenter)

”Kære Jørgen, Ulla, Grethe, Benny eller Hans …”

I disse dage sender interesseorganisationen Ældre Sagen breve ud til 150.000 danskere, der bærer bestemte fornavne i dåbsattesten.

I brevene bliver modtageren tilbudt medlemskab i foreningen, for de er nemlig sendt ud i forventning om, at modtageren er mellem 55 og 75 år. Ifølge Ældre Sagen selv rammer mellem 70 og 80 procent af brevene plet – alene ved at foreningen har personernes fornavne.

Navne hører ikke længere til en generation

Det er faktisk en høj succesrate, siger Birgit Eggert, der er navneforsker fra Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet:

- Jeg synes, det er ret flot ramt blot ved at kende fornavnet. Det kan de gøre i nogle år endnu, men så går den metode ikke længere, siger hun.

Årsagen er, ifølge Birgit Eggert, at børn i dag ikke i nær så høj grad som tidligere får navne, der tilhører en bestemt generation, og dermed bliver andelen af folk med de samme navne mindre og mindre:

- Tilbage i midten af 1900-tallet tilhørte navnene en bestemt generation. Men sådan er det ikke i dag, hvor navne ikke handler om generationer, men i stedet er influerede af film, reklamer, musik, tv-serier og spil, siger hun.

Modenavne fylder mindre og mindre

En anden årsag til, at det fremover bliver sværere at sætte en cirka-alder på en person blot ved at kende fornavnet, er, at børn i langt højere grad end tidligere får individuelle og unikke navne:

- I 1970’erne for eksempel var navne som Mette, Heidi og Thomas meget populære. Men i dag er andelen af populære modenavne ikke så stor som tidligere, siger Birgit Eggert.

For Ældre Sagen betyder den udvikling altså, at det i fremtiden bliver sværere at rekruttere nye medlemmer ved at gætte alderen ud fra navnet.

Birgit Eggert er selv født i 1970’erne, men selvom hendes fornavn egentlig hører til i generationen før, har hun dog ikke modtaget brev fra Ældre Sagen om medlemskab. Endnu.