Ditte fik bøjle som 32-årig: Min hovedpine er væk

Flere voksne i alle aldre vælger at få rettet tænderne til.

Ditte Hansen fik rettet sine tænder, fordi hun havde problemer med hovedpine og spænding i nakken. (Arkivfoto) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

En voksen med bøjle er blevet mindre usædvanligt de seneste år.

Det oplyser FSO, der er foreningen for de specialtandlæger, der beskæftiger sig med tandregulering. Specialtandlægerne får et stingende antal henvendelser fra voksne i alle aldersgrupper.

En af dem er Ditte Hansen fra Vester Vedsted nær Ribe. Hun fik bøjle på i 2012, da hun var 32 år gammel, fordi hun havde problemer med hovedpine og spænding i nakke og skuldre.

"Det var selvfølgelig noget, jeg havde nogle betænkeligheder ved. Jeg var 32 år og mor til tre, så jeg synes ikke, det var fedt at skulle rende rundt med en bøjle".

Ditte Hansen

- Jeg gik til behandling en gang i måneden for at få det løsnet, men jeg kunne ikke rigtig finde ud af, hvad det var. En dag sagde min tandlæge til mig, at det måske kunne være noget med mit bid og mine tænder, fortæller hun.

Sagde selv nej som 14-årig

Det fik Ditte Hansen til at beslutte sig for, at bøjlen var vejen frem.

- Det var selvfølgelig noget, jeg havde nogle betænkeligheder ved. Jeg var 32 år og mor til tre, så jeg synes ikke, det var fedt at skulle rende rundt med en bøjle. Det er jo noget, man forbinder med at være teenager. Men det var nødvendigt for mig, siger hun.

Ditte Hansen blev opfordret til at få bøjle på tænderne, da hun var 14 år gammel, men hendes forældre var ikke med ved tandlægen den dag, så det blev et nej tak til togskinnerne.

- Når jeg ser tilbage på det, skulle mine forældre helt klart have været til stede. Jeg skulle ikke have haft det valg, siger Ditte Hansen.

- Jeg har selv en datter på 10 år, som skal til at have bøjle på, og hun får ikke noget valg, for jeg ved, hvilke konsekvenser, det kan få, når hun bliver ældre, fortæller hun.

Bedre oplevelse end forventet

Ditte Hansens bøjle blev taget af i maj måned sidste år, og oplevelsen med at have bøjle på har ikke været så slem, som hun frygtede på forhånd:

- Jeg skulle lige vænne mig til det, for jeg var blufærdig til at starte med. Men jeg fandt ret hurtigt ud af, at folk jo er ligeglade.

I dag er Ditte Hansen helt fri for hovedpinen.

Normalt er det teenagere, som må døje med de frygtede togskinner - men nu får flere voksne også bøjle. Deriblandt 32-årige Ditte.

Opslået af DR Nyheder på 26. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.