DN: Der er for mange sprøjtemidler på dit juletræ

Der bruges for mange sprøjtemidler på at holde juletræerne pæne, lyder kritikken fra Danmarks Naturfredningsforening.

Det er svært helt at undgå brugen af sprøjtemidler, hvis juletræerne skal være symmetriske, lyder det fra producenterne. (Foto: Helge Røjle © DR)

Når du hiver dit juletræ hjem engang i december, så er der stor sandsynlighed for, at træet er sprøjtet til med sprøjtemidler for at sikre, at træet er sundt og flot.

Det er Danmarks Naturfredningsforening godt trætte af, da de mener, det er skidt for miljøet og grundvandet.

- Det er jo helt unødvendigt, at vi hælder kemi udover et produkt, som vi bare skal bruge til at hygge os med en enkelt dag om året, siger Nora Skjernaa Hansen, der er naturpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening.

Producenterne har reduceret mængden

En af dem, der tjener flest penge på juletræer i Danmark og i Europa, er Green Team Group, der har hovedsæde i Sdr. Omme og en masse juletræsplantager i det syd- og sønderjyske.

Her fortæller den administrernde direktør Hans Schultz, at de bruger sprøjtemidler, men han kan ikke sige præcist hvor meget.

- Men jeg kan sige, at mængden er blevet reduceret år for år. Vi bruger et minimum af sprøjtemidler, siger han.

Brug for højere ambitionsniveau

Derudover fortæller Hans Schultz, at Green Team Group har taget forskellige nye dyrkningsmetoder i brug, som reducerer brugen af sprøjtemidler yderligere.

Men det er ikke godt nok, mener Nora Skjernaa Hansen fra Danmarks Naturfredningsforening.

- De kunne godt have et højere ambitionsniveau om at undgå negativ påvirkning på for eksempel drikkevandet, siger hun.

Forbrugerne bærer en del af ansvaret

Danmarks Naturfredningsforening mener dog ikke, at det kun er producenterne, der bærer ansvaret for, at der bliver brugt sprøjtemidler på juletræerne.

- Alle de sprøjtemidler går direkte i grundvandet, og det bærer vi som forbruger et ansvar for, for det er os, der ikke accepterer et uperfekt træ juleaften, siger naturpolitisk medarbejder Nora Skjernaa Hansen.

Ifølge juletræsproducenternes brancheforening, Danske Juletræer, er den påstand dog helt i skoven.

- Der findes slet ikke godkendte sprøjtemidler i Danmark, som går direkte i grundvandet. For hvis de er udvaskningsbare til grundvandet bliver de forbudt, lyder det fra Claus Jerram Christensen, der er direktør i Danske Juletræer.

Facebook
Twitter