DNA-mærkning i private huse gør livet svært for tyven

En ny metode til at holde tyven på afstand vinder indpas i Danmark.

Det her er det første skilt, der er sat op i et boligkvarter i Danmark. Det er en helt ny metode til at skræmme tyvene bort. (Foto: © Ida Nathan- DR Syd)

En helt ny måde at mærke sine ejendele på skal skræmme tyven bort.

Det går ud på at smøre sine værdigenstande med usynlig DNA-væske, der kan spore genstanden tilbage til ejeren.

Egentlig er det ret simpelt. Man smører en såkaldt DNA-væske på sine smykkerne, designermøbler eller fladskærm. Bliver tingene stjålet og fundet, kan politiet via en international database spore ejeren.

Tyve pas på

I parcelhuskvarteret Egeparken uden for Aabenraa har man sat et orange skilt op, der skal advare tyven.

- På selve skiltet er det tydeligt markeret, at der står, tyve pas på, alle huse på denne vej har DNA-mærket værdifulde ejendele, siger Henrik Olsen, der er direktør i firmaet Uni-Secure, som tilbyder DNA-mærkning.

Første gang et boligkvarter DNA-mærkes

DNA-mærkning er helt nyt i Danmark. Parcelhusvejene i Aabenraa er det første eksempel på, at et boligkvarter kollektivt lader sig DNA-mærke, og det er mindre kompliceret, end det lyder, forklarer Henrik Olsen:

- Det, vi gør med DNA, er, at vi påfører en DNA til nogle værdier, så hver enkel husstand får sin egen DNA, forklarer Henrik Olsen.

Mærkningen betyder, at det er nemt at spore værdierne tilbage til ejeren.

- Det vil sige, at hvis politiet senere kommer i besiddelse af nogle effekter, der er fundet et sted, vil de finde ud af, hvem den oprindelige ejer er ved at tjekke det her DNA, som er på de værdier, der er tilstede, uddyber Henrik Olsen.

Det er en slags gennemsigtig neglelak

Det DNA, man påfører sine ting, er i virkeligheden en klar væske. Den minder om gennemsigtig neglelak. Den bliver usynlig, når den størkner.

- Hver enkelt husstand får tildelt en lille flaske med kunstigt fremstillet DNA. Der findes kun en flaske til en enkel husstand, mens naboen får en anden DNA-kode, fortæller Henrik Olsen.

Erfaringer fra blandt andet Sverige viser, at DNA-mærkning også har en præventiv effekt. Når fjernsynet, telefonen og smykkerne er mærket, gør det nemlig livet svært for tyvene og deres kompagnoner.

Politiet har planer om at kunne spore DNA-mærkning i hele landet.