Dobbelt op på utilfredshed med nye regler for minkfarme

Reglerne for hvor langt, der skal være mellem minkfarme og naboer er blevet skærpet.

Reglerne er blevet ændret på baggrund af to undersøgelser, der skulle give Miljøstyrelsen mere kvalificeret viden om, hvordan minkfarme påvirker det omkringliggende miljø.

Det er sjældent, at pelsdyravlerne hos Kopenhagen Fur og Foreningen for Generamte Naboer til minkfarme er enige om noget som helst.

Men efter der er trådt nye regler fra Miljøstyrelsen i kraft den 1. juli om, hvor langt man må bygge minkfarme fra anden bebyggelse, er de to parter i sagen blevet enige om at være utilfredse.

De nye regler er baseret på ny viden om, hvor meget mink lugter, og hvordan lugten spredes. Det betyder eksempelvis, at afstandskravet mellem en farm med 8000 mink og naboerne er øget med 142 meter.

Det er formanden for Foreningen for Generamte Naboer til Minkfarme, Benjamin Jensen, som udgangspunkt glad for, men han er meget utilfreds med, at reglerne kun gælder nye minkfarme.

- Vi havde forventet, at man tog hensyn til naboerne på en helt anden måde. Der er jo også et økonomisk aspekt i det, for dem der allerede er naboer til farme, kan kun flytte derfra med et stort økonomisk tab på huset, siger Benjamin Jensen.

Heller ikke Kopenhagen Fur er tilfredse. De mener overhovedet ikke, at virkelighedens lugtgener fra minkfarmene er så slemme, som de nye regler lægger op til.

- Det er overraskende for os, at denne her teoretiske model for lugt viser et billede, som vi slet ikke kan genkende. Vi synes, at pelsdyrproduktion anno 2016 lugter meget lidt, siger Sander Jacobsen, der er direktør for Public Affairs i Kopenhagen Fur.

Facebook
Twitter