Dødelig kaninvirus: Børnehave mistede alle sine kaniner

Tjæreborg er blandt karantænezonerne, efter tre kaniner er døde i en børnehave.

Pædagogisk assistent Karina Grandt Jensen foran kaninburet i Børnehaven Pilehuset. I sidste uge var der tre kaniner i buret. Nu er det tomt. (Foto: Susanne Termansen)

I sidste uge var der tre kaniner i buret på legepladsen i børnehaven Pilehuset i Tjæreborg ved Esbjerg. Nu er buret tomt.

Buller, Chili og Plet er alle tre døde af den smitsomme kaninsygdom VHD Type 2, der i øjeblikket hærger store dele af Danmark. Dødeligheden er på 90 procent, og det er en virus, som ikke kan behandles.

Men alt det vidste personalet i Pilehuset intet om, da de i sidste uge fandt en død kanin i buret.

- Vi tænkte, at det nok var alderdom, for den var lidt gammel. Men to dage senere lå de to andre kaniner også døde, og den ene var en unge, fortæller pædagogisk assistent Karina Grandt Jensen.

- Vi tænkte faktisk på, om nogen kunne have gjort det, fordi de ikke brød sig om, at vi havde kaniner i børnehaven, siger hun.

Børnehaven kontaktede dyrlægen, som fik bekræftet af Fødevarestyrelsen og Veterinærinstituttet, at kaninerne var smittet med VHD Type 2. Den yderst smitsomme virus, der er dødelig for kaniner, men uskadelig for både mennesker og andre dyr.

Fem karantænezoner i Danmark

På grund af fundet af den dødelige virus i de tre kaniner i børnehaven har Dansk Kaninavlerforening oprettet en karantænezone i en radius på 30 kilometer rundt om Tjæreborg, ligesom der også er oprettet karantænezoner flere andre steder i landet.

- Vi er nødt til at være forsigtige. Lige nu buldrer det løs i Tyskland, England og Sverige. Vi har været forskånet indtil videre, men nu har vi altså også fået det i Danmark, siger formand for Dansk Kaninavlerforening Carsten Phillipsen.

Børnehaven Pilehuset har haft kaninerne med det formål at give børnene tryghed og tillid gennem samværet med dyr og for at lære børnene om det ansvar, der følger med at have et kæledyr.

- Børnene har været meget kede af det. Flere børn spørger stadig, om vi ikke skal ned og fodre kaninerne, men nå nej, det skal vi jo ikke. Dyrene har fyldt meget i deres hverdag, siger Karina Grandt Jensen.

Kaninernes bur er nu blevet rengjort og desinficeret. Der skal gå mindst 105 dage, før der igen må komme kaniner i kaninburet i børnehaven.

I alt er der nu fem karantænezoner i Danmark. Udover zonen omkring Tjæreborg er der også en karantænezone ved Varde, på Fyn og i området omkring Køge, Roskilde og Taastrup.

Karantænezonerne opretholdes i 40 dage, og her skal kaninerne undgå al kontakt med andre kaniner.

Har du kaniner derhjemme, råder Dansk Kaninavlerforening og Veterinærinstituttet til, at du ikke fodrer dem med grønt fra haven eller naturen, da virus smitter gennem luften, og eventuelt får dem vaccineret.

Om sygdommen:

  • Både vilde og tamme kaniner kan være smittebærere. De smitter andre via blod, afføring, urin og pels.

  • Smitten kan også komme fra insekter, men også fra andre mennesker eller dyr, der færdes i området.

  • Hverken mennesker eller andre dyr kan dog blive smittet med selve sygdommen.

  • Symptomerne hos smittede kaniner tæller høj feber, nedsat eller ingen appetit, kramper og pludselig død uden foregående symptomer. Kilde: Danmarks Kaninavlerforening