Drama i storkerede: Far er forsvundet, mens sultende mor ruger på seks æg

I aftes måtte storkeeksperter bruge alternative metoder for at hjælpe føden på vej.

Her flyver han-storken fra reden i Smedager lørdag aften. Det er sidste gang, den er blevet set. (© storkene.dk / TV Syd)

Der udspiller sig et sandt drama i sønderjyske Smedager – mere specifikt i byens storkerede. Her har

storkeparret
, kendt under navnene Tommy og Annika, holdt sammen de seneste seks år. Og indtil i lørdags var der lagt op til endnu et lyst forår i reden.

Men lørdag aften fløj han-storken og er ikke blevet set siden. Tilbage er hun-storken, der ruger på seks æg. Og det er kritisk, at den mangler sin mage, fortæller storkeekspert Mogens Lange fra foreningen storkene.dk.

For så længe den ruger, har den ingen mulighed for at få føde.

Siden lørdag har hun-storken i Smedager været ene om at ruge på redens seks æg. (© storkene.dk / TV Syd)

- Når man er stork, der ruger, beskytter man sine æg, indtil ens mage kommer, og så bytter man. Sådan så man selv kan komme ud og få lidt at spise og drikke.

- Men da han er væk, må vi gå ind og agere mage i denne her periode, så godt vi kan.

Hos storkene.dk er en af teorierne, at han-storken er fløjet ind i en el-ledning og enten er død på stedet eller såret og derefter taget af en ræv.

Alternativ fodringsmetode

Via et live-kamera kan eksperterne nøje følge udviklingen i storkereden. Og i går stod det klart, at hun-storken skal have føde, hvis æggene skal ruges ud. Så de tog alternative metoder i brug for at hjælpe, fortæller Mogens Lange.

Men en teleskopstang, en fejebakke og et dørslag hjalp storkeeksperterne med at skaffe føde til den enlige hun-stork i Smedager. (© storkene.dk / TV Syd)

- Det, vi forsøgte, var med en lang teleskopstang med en anordning af en fejebakke og et dørslag, som vi fik limet fast. Der fik vi møffet noget mad op og lagt det ud i kanten af reden.

Føden bestod af regnbueørreder, der var tøet op og fyldt med væske, så hun-storken også fik noget at drikke. Men den var ikke tryg ved fodringen, siger Mogens Lange.

- Hun fløj af reden. Vi var klar over, at hun ville blive bange. Og så kredsede hun rundt og prøvede at lande nogle gange og var lidt betænkelig. ’Hvad er nu det? Ligger der fisk i min rede?’

- Men efter en lille time landede hun, og så gik hun i gang med at æde. Hun åd, og hun åd, og hun åd, til der ikke var flere fisk tilbage. Og så lagde hun sig ned på æggene igen og rugede videre.

En permanent ordning

Ifølge Mogens Lange kan hun-storken klare sig et par dage, og nu overvejer han sammen med de andre eksperter, hvordan de fremover kan hjælpe. Æggene forventes nemlig snart at klække, og så bliver der for alvor behov for føde, indtil ungerne er flyvefærdige om et par måneder.

- Om det bliver med dørslag og teleskopstang, ved vi ikke helt endnu. Det kan godt være, at vi skal have fundet en lidt mere

permanent
løsning.

- At skulle op på en høj stige og stå og fifle med sådan en stang i vejret er ikke sikkert, det er gangbart i over to måneder. Men det må vi lige se, siger han.

Den hvide stork

  • Storken ankommer som regel til sin yngleplads fra omkring 1. april og frem til starten af maj.

  • Storken ynglede oprindeligt i træer, men i Danmark har rederne primært været anbragt på pæle eller bygninger.

  • Storkene parrer sig normalt i april og maj lige efter ankomsten til ynglepladsen.

  • Begge fugle ruger skiftevis i 30 dage på normalt mellem tre og fem æg.

  • Ungerne fodres af begge forældre, som gylper foderet op til dem.

  • De overlevende unger er flyvefærdige cirka 60 til 70 dage, efter de kommer til verden.

  • Kilde: storkene.dk

Facebook
Twitter