Du fortjener at dø: Mindst 36 folketingspolitikere har fået trusler på livet

Hadefulde henvendelser og trusler er ikke ualmindeligt for folketingspolitikere. Det viser en rundspørge foretaget af DR.

Konservatives Mai Mercado er en af de politikere, der har modtaget dødstrusler. (Foto: stillbillede)

Når man er med til at bestemme, om der skal laves grænsekontrol, om der skal skæres i kontanthjælpen, eller hvilke hunderacer, der skal være forbudt i Danmark, må man også af og til se sig over skulderen.

For hos flere af landets toppolitikere er magten kommet med en pris i form af hadefulde henvendelser og trusler.

Det viser en rundspørge, DR Syd har lavet blandt alle landets 179 folketingspolitikere.

97 folketingspolitikere har svaret på DRs rundspørge. Heraf svarer næsten halvdelen, at de har prøvet at få en voldstrussel, og mere end hver tredje siger ligefrem, at de har oplevet at få en dødstrussel.

En af dem, der flere gange har fået trusler på livet, er de konservatives politiske ordfører Mai Mercado.

- De skriver, om jeg har lyst til at dø. At jeg ikke skal føle mig tryg på gaden, siger hun.

Den slags kommentarer på Facebook gør indtryk, fortæller hun.

- Der skal kun sidde én, som vitterligt mener, hvad vedkommende skriver, og som så står på min bopæl dagen efter, siger Mai Mercado.

Så sent som i denne uge blev en 18-årig kvinde idømt 60 dages betinget fængsel for trusler mod den konservative politiker.

Snakker ikke højt om truslerne

Det er Mai Mercados indtryk, at grænserne på de sociale medier er blevet flyttet.

- Jeg oplever, tonen på de sociale medier er eskaleret voldsomt igennem de seneste par år. Jeg har overvejet, om det er fordi, jeg er blevet mere markant, men jeg synes ikke, jeg har ændret stil.

Ifølge professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Ulrik Kjær er det svært at vurdere, om problemet med trusler mod folketingspolitikere er blevet værre over årene.

Men han er overrasket over, hvor mange politikere der siger, de har oplevet trusler.

- Vi hører fra tid til anden, at det her foregår, men man bliver alligevel lidt overrasket over tallet. Der er mange politikere, der ikke snakker for højt om truslerne, fordi de er bange for, at det i sig selv vil få det til at sprede sig, siger han og fortsætter:

- Det er noget, nogle af dem går lidt alene med, og derfor overrasker det, når man får tal på det og kan se, at det faktisk er ret mange.

Særligt én type kommentarer har ramt Mai Mercado hårdt.

- Det værste var, når kommentarerne også gik på min nyfødte. De skrev, at både min datter og jeg fortjente at dø. At hun fortjente at få hældt syre ud over sig og fortjente at blive voldtaget af fremmede mænd. Det var meget grænseoverskridende, siger hun.

Konsekvenser for demokratiet

Tallene fra DR Syds rundspørge taler sit tydelige sprog, mener Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet.

- Det fortæller lidt om, hvor hårdt det egentlig er at være folketingspolitiker. De skal finde sig i, at der er nogen, der går efter manden i stedet for bolden. Jeg tror, den måde vi i det hele taget omtaler politikerne på, er blevet lidt mere rå og barsk, siger han.

Der har tikket flere ubehagelige beskeder ind i Mai Mercados (K) indbakke. (Foto: stillbillede)

Ifølge Ulrik Kjær kan det få konsekvenser for vores demokrati.

- Det kan betyde, vi får nogle politiker, som af frygt og angst fjerner sig fra den dialog med befolkningen, som er vigtig. Så ender det måske med, at de kommer til at sidde bag Christiansborgs tykke mure i stedet for at gå i dialog med befolkningen, som vi er vant til.

Mai Mercado er kommet sig over truslerne, men hun kan godt forstå, hvis andre politikere, der har modtaget trusler, overvejer, om det er det værd.

- Jeg tror da, at enhver politiker tænker, at der kommer et skæringspunkt, hvor omkostningerne ved at være i politik bliver så store, at de overstiger det udbytte, der er forbundet med det, nemlig at få lavet noget fantastisk politik.

Facebook
Twitter