Dyreaktivister viser deres aktioner på nettet

Når dyreaktivister slår til, bruger de stigende grad nettet til at vise deres aktioner.

Sådan så det ud i sommeren 2014, da dyreværnsaktivister havde lavet hærværk på en minkfarm nær Ølgod i Sydvestjylland. En amerikansk hjemmeside, der hylder dyreaktivisters arbejde i hele verden, offentliggør billeder fra aktionerne. (Foto: © Syd- og Sønderjyllands Politi)

Når en lille minkfarm i Sydvestjylland bliver udsat hærværk, så får det opmærksomhed i den store verden.

For dyreaktivister bruger i stigende grad internettet, når de skal fortælle omverdenen om deres aktioner.

- Det er vildt frustrerende, siger Henning Christensen, der er formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening.

Ildspåsættelse og graffiti

På nettet har han set adskillige billeder af, hvad der sker, når dyreaktivister slår til.

Det kan være en smadret dør ind til et slagteri, ildspåsættelse eller befrielsen af fem høns. Så det er alt fra let hærværk til det mere ekstreme.

I løbet af det seneste halve år er der flere gange blevet malet graffiti med slagord og lukket mink ud fra minkfarme i Syd - og Sønderjylland. I onsdags blev to personer anholdt og sigtet i de sager.

Men på en amerikansk hjemmeside, Bite Back Magazine, får handlingerne nyt liv. Her kan man blandt andet se billeder fra en aktion nytårsaften mod en minkfarm i Ølgod ved Varde.

Når ud til mange mennesker

Leder af Syd - og Sønderjyllands Politi i Varde, Torben Kloster, siger, at han er bekendt med hjemmesiden, men han vil ikke kommentere sagen yderligere.

- Vi er bekendt med hjemmesiden og har været det i længere tid, fortæller han.

Ifølge Chris Holmsted Larsen, der forsker i politisk ekstremisme på Roskilde Universitet, så vil vi i fremtiden kunne finde mere og mere af den slags på nettet.

- Det er meget billigt at lave en hjemmeside eller lægge en gruppe ind på Facebook. Men det er også noget, der potentielt kan nå rigtig mange mennesker, fordi nettet er et globalt fænomen, siger han.

Folk bliver vækket af det

Chris Holmsted Larsen vurderer, at nettet fremover vil anspore flere til at begå hærværksaktioner mod eksempelvis pelsindustrien.

Og det er præcis, hvad formand for Fyn og Sydjyllands Pelsdyravlerforening, Henning Christensen, frygter.

- Det vil jo vække nogen ved, at de ser det. Vi ved, det er sådan, det fungerer, siger han.

Folkene bag den amerikanske hjemmeside Bite Back Magazine ønsker ikke at oplyse, hvordan de er kommet i besiddelse af billederne fra aktionen i Ølgod.