Dyrenes Beskyttelse: Fordobling i mistanker om hvalpefabrikker

Organisationen fik 47 henvendelser om mulige hvalpefabrikker i 2017. Det er dobbelt op i forhold til 2016.

Har man mistanke om ulovligt opdræt af hvalpe, bør man ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 - eller melde det til politiet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

De er ikke til at stå for – sådan et par øjne på en sød, lille hundehvalp.

Men hvis du er på udkig efter en tilføjelse til familien, så skal du være opmærksom på, om du køber hvalp hos en sælger, der ikke følger reglerne på området.

En ny opgørelse fra Dyrenes Beskyttelse viser, at de i 2017 fik dobbelt så mange henvendelser om mulige, såkaldte ’hvalpefabrikker’, end de gjorde året før.

Nærmere bestemt 47 henvendelser.

Også myndighederne blev i efteråret særligt opmærksomme på ulovligt hvalpeopdræt.

Veterinærrejseholdet rykkede ud til 36 kontroller - hvoraf 4 var så slemme, at de første til politianmeldelse, viser rapporten.

Størstedelen af sagerne drejer sig om manglende registrering som hundeopdrætter eller andre administrative mangler.

Hundekøbere skal også tage ansvar

Men der er desværre nok flere brodne kar derude, erkender Flemming Marker, leder af Veterinærrejseholdet.

- Det er stadigvæk et stort problem. Særligt i forhold til import af udenlandske hvalpe, siger han.

Derfor er det vigtig, at hundekøberne holder øje og tager ansvar, fortæller Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

- Har man fornemmelsen af, at sælgeren bare vil tjene penge og ikke er interesseret i, at hvalpen kommer ud i et godt hjem, så skal man måske henvende sig til 1812 eller – i meget grelle tilfælde – til politiet, siger han.

Selvom antallet af sager er fordobler, betyder ikke nødvendigvis, at problemet vokser, siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

Tværtimod er det måske et udtryk for, at hundekøberne holder øje med hvalpenes forhold, inden de svinger dankortet.

- Alle de ekstra henvendelser tolker vi sådan, at borgerne er blevet meget mere opmærksomme på problemet med hvalpefabrikker. Og de henvender sig rent faktisk, når de har mistanke om hunde, der ikke har det godt, siger Jens Jokumsen.

Det skal du sikre dig, før du køber hund
  1. At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
  2. At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
  3. At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
  4. At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
  5. At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.
  6. At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
  7. Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du risikerer at støtte dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
  8. Kontakt politiet på 114 eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Smiley-ordning til hundekennel

DR-programmet Kontant undersøgte tilbage i forsommeren 2017, hvordan forholdene var for salg af de kære firbenede og deres hvalpe.

Her kom det frem, at der var flere hvalpefabrikker. Altså hundekenneler hvor sælgerne ikke levede op til dyreværnsloven.

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), fremstillede et forslag i efteråret, om at indføre en smiley-ordning for hundekenneler og hundepensionater. Et forslag, der blev vedtaget i starten af december 2017.

Dengang fortalte en tilfreds minister også, at en årlig inspektion vil blive sat i værk.

- Vi skruer op for kontrollen, så der er ekstra god grund til at rette ind og følge reglerne. Hvad enten man er ude for at købe en lille hvalp, eller man afleverer sin hund i en pension, skal man kunne føle sig sikker på, at man handler med et sted, som behandler dyrene ordentligt. Det skal ikke kunne betale sig at se stort på hundenes ve og vel, sagde ministeren.

Smileyordningen er en vigtig tilføjelse, fordi den kan guide fremtidens hundekøbere til at styre uden om hvalpefabrikkerne. Det siger leder af Veterinærrejseholdet, Flemming Marker.

- I den ideelle verden er der ingen købere til de hvalpe, der bliver opdrættet under ulovlige forhold. Hvis køberne siger, at de ikke vil have dem, så vil markedet jo forsvinde. Og det vil være det allerbedste, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.