Efter afsløring af slumlejr ved grænsen: 20 transportfirmaer vil få uanmeldt besøg

Aabenraa Kommune vil bruge 100.000 kroner på årlige kontrolbesøg ved Padborg.

Sidste år afslørede Fagforbundet 3F, at filippinske chauffører boede under slumlignende forhold, mens de arbejde for den danske transportvirksomhed Kurt Beier i Padborg. (Foto: Fagbladet 3F)

Langt mere opsyn i weekenderne og uden for almindelig arbejdstid skal sikre, at udenlandske chauffører ikke igen bliver stuvet sammen under usle og uhygiejniske forhold i containere i Padborg.

Det foreslår Aabenraa Kommunes Vækstudvalg for Land og By, der har set på, hvordan kommunen kan forhindre en gentagelse af Kurt Beier-sagen, hvor det sidste år blev afsløret, at filippinske chauffører boede i slumlignende lejre på transportvirksomheden matrikel i Padborg.

De forhold vil vi ikke se igen, siger udvalgsformand Philip Tietje fra Venstre.

- Sammen med faglige organisationer og brancheorganisationer vil vi kontrollere virksomheder, der ikke opfører sig ordentligt.

Filippinske chauffører blev lovet bolig, sygesikring og eget bad, hvis de tog et job hos den danske transportvirksomhed Kurt Beier. Men i stedet fik de lov til at bo under kummerlige forhold i containere, hvor de i perioder var 150 mand om at dele fire toiletter. (Foto: Fagbladet 3F)

Virksomheder skal have uanmeldte besøg

Udvalget foreslår, at der sættes 100.000 kroner af til at lave 20 årlige uanmeldte kontrolbesøg hos virksomheder i Padborg uden for almindelig arbejdstid. En indsats, der ifølge Philip Tietje er givet godt ud.

- For det første er det en myndighedsopgave, og for det andet har vi ikke interesse i, at vores erhvervsområde i Padborg får et dårligt image, fordi nogle virksomheder ikke kan opføre sig ordentlig.

Ifølge brancheforeningen Dansk Transport Logistik var sagen om de filippinske Kurt Beier-chauffører ikke en enlig svale. Derfor er initiativet fra Aabenraa Kommune en nødvendighed, mener administrerende direktør, Erik Østergaard.

- Der er speditions- og vognmandsvirksomheder i Danmark, der forsøger at omgå danske løn- og arbejdsregler ved at benytte sig af udenlandske biler.

Han mener også, at kontrollerne vil have en virkning på hele branchen.

- Virksomheder, der laver social dumping ved at lade chaufførerne opholde sig i bilerne i månedsvis, vil gradvist forsvinde ved, at der kommer fokus og mere kontrol på området.

Indsats forventes at begynde om en måned

Anbefalingen fra Aabenraa Kommunes Vækstudvalg for Land og By skal godkendes i kommunens økonomiudvalg i næste uge, før det endelig er vedtaget.

Ifølge borgmester og formand fra Økonomiudvalget Thomas Andresen (V) bliver indsatsen godkendt på mødet 20. august.

- Det er jeg overbevist om. Vi har taget en fælles beslutning om at klarlægge de forhold, der er i Padborg. Så der er en bred opbakning til indsatsen, siger borgmesteren.

Det er derfor også Philip Tietjes forventning, at kontrolindsatsen bliver sat i gang i midten af september.