Hos Sikkerhedsstyrelsen i Esbjerg får medarbejderne nu mulighed for at arbejde hjemmefra en til to dage om ugen. Dermed kan op mod 40 procent af deres arbejdsuge klares fra spisebordet i privaten.
Erfaringerne fra hjemsendelsen under coronanedlukningen har nemlig været så gode, at styrelsen vil holde fast i muligheden.
Og det har stor betydning, fortæller sagsbehandler Jette Vibjerg Jørgensen.
- Når jeg indimellem har en stor arbejdsbyrde og sidder med komplekse sager, kan jeg få lov at sidde derhjemme stille og roligt og bore mig ned i opgaverne.
- Hvorimod hvis jeg sidder her, kan der godt være kolleger, der kommer og prikker mig på skulderen.
Jette Vibjerg Jørgensen føler samtidig, at hun kan beskytte sine kolleger, hvis hun en dag føler sig syg.
- Nu har vi covid-19. Er det her en influenza, eller taler vi om, at jeg skal ind og testes? Så for at slippe for at smitte mine kolleger, kan jeg sidde og arbejde derhjemme.
Også Thomas Slot, der er medarbejderrepræsentant hos Sikkerhedsstyrelsen, ser positivt på muligheden.
- Det giver den fleksibilitet, som folk har brug for. I de sager, hvor man kræver koncentration, arbejder man mere effektivt derhjemme.
Fortsat høj produktivitet
Mens de ansatte hos Sikkerhedsstyrelsen var tvunget til at arbejde hjemme under forårets nedlukning, faldt korttidssygefraværet med 43 procent. I dag er det 64 procent lavere end før nedlukningen.
Og medarbejderne leverede på samme niveau, fortæller administrationschef Kirsten Christiansen.
- Det viser sig faktisk, at produktiviteten fortsat har været høj, sygefraværet er faldet drastisk, og trivslen er steget.
Ifølge Kirsten Christiansen er medarbejderne blevet spurgt, hvordan de har det med hjemmearbejde, og her ønsker 90 procent at fortsætte i en ordning, hvor de har muligheden.
Og det har man valgt at lytte til, siger hun.
- Det er ikke en ret eller en pligt. Man skal aftale det med sin leder.
- Men det gør simpelthen, at man kan kombinere det bedste af to verdener, hvor man dels kan være herinde på Esbjerg Brygge, når det giver mening. Det kan være brainstorming-workshops, idégenerering og hele det sociale fællesskab, man har på en arbejdsplads. Men hvis man har behov for fordybelse og ro, har man mulighed for at sidde derhjemme og blive forstyrret knap så meget.
'Skærmen kan meget, men...'
Før 11. marts, da landet lukkede ned, var danskerne generelt af den opfattelse, at arbejdet foregår sammen med andre, hvor man er fysisk til stede. Men det har coronakrisen ændret.
Det fortæller Peter Holdt Christensen, der er lektor og ph.d. ved Copenhagen Business School, og som har forsket i hjemmearbejdspladser.
- Krisen har ændret vores opfattelse, så arbejdet ikke behøver at være noget, vi nødvendigvis altid udfører sammen med andre.
- Nu ser vi en fremgang i antallet af virksomheder, som kaster sig over muligheden for at arbejde hjemmefra i perioder, siger han.
Peter Holdt Christensen vurderer, at mange danskere fremover vil bruge op mod halvdelen af en arbejdsuge i private rammer. Men han understreger, at den fysiske tilstedeværelse er vigtig.
- Skærmen kan sætte os i kontakt med mange af vores kolleger, men den kan ikke tilfældighederne. Meget af det, der foregår på arbejdspladser, baserer sig på, at vi tilfældigt mødes ved kaffemaskinen eller stikker hovedet ind på kontoret til kollegaen.
- Så det handler også om at være fysisk til stede på arbejdspladsen og søge balancen.
Større krav til lederne
Administrationschef Kirsten Christiansen er ikke betænkelig ved, at trivslen i Sikkerhedsstyrelsen er steget, efter medarbejderne har fået lov at arbejde mere hjemme.
- Det skyldes ikke ledelsen. Faktisk stiller det meget større krav til en leder, at man har folk på forskellige lokationer.
- Det er også derfor, at vi har et sæt leveregler for, hvordan man afholder gode videomøder, og hvordan man skal være tilgængelig, når man sidder derhjemme, siger hun.
En af levereglerne betyder, at medarbejderne skal holde deres kameraer tændt, men det er ikke for overvågningens skyld, understreger administrationschefen.
- Vi har faktisk rigtig stor tillid til vores medarbejdere. Men kameraet skal være tændt til vores Skype-møder, og det handler meget om, at man sidder på forskellige lokationer. Så for at få det nærvær og den feedback, der er på et møde, vil vi gerne have, at kameraet er tændt.
Og Kirsten Christiansen er overbevist om, at danskerne vil kunne mærke, at Sikkerhedsstyrelsens medarbejdere også kan arbejde hjemme.
- Man får i sidste ende mere sikkerhed for pengene. Vi kan simpelthen få flere sager igennem, og det skulle gerne være det, vi oplever.
Ordningen med hjemmearbejdsdage gælder foreløbigt i fem måneder. Og Jette Vibjerg Jørgensen regner med, at hun vil bruge det forskelligt fra uge til uge.
- Der kan være nogle uger, hvor jeg slet ikke vil gøre brug af det, og så kan der være andre, hvor jeg vil trække en til to dage. Og hvis det er helt galt, vil jeg måske få lov at bruge en tredje dag også.