Efter ekstrem varme: Giftige agern kan slå din hest ihjel

Dyrlæger og landbrugsorganisation advarer om stor risiko for agernforgiftning.

Det er især heste, der kan finde på at spise nedfaldne agern, og de kan blive så forgiftede, at de ikke står til at redde.

Heste og kvæg er lige nu udsat for at blive alvorligt forgiftet, hvis de spiser agern.

De høje temperaturer i løbet af sommeren får lige nu egetræerne til at smide overmodne agern på jorden, som har et ekstra højt indhold af ætsende garvesyre.

Garvesyren kan forgifte både heste og kvæg, men særligt heste bliver alvorligt påvirket af at spise agern.

- De kan dø af dem, hvis man ikke sætter gang i en behandling. Man kan ikke kurere det, men man kan lave symptomatisk behandling for det. Det vil sige, man giver noget væskebehandling, så man sætter væske ind for ligesom at prøve at neutralisere denne forgiftning, fortæller dyrlæge Kathrine Pilegaard fra dyrepraksis Pilegaard i Broager i Sønderjylland.

Lige nu falder der overmodne og svært giftige agern til jorden, der som følge af den meget varme sommer har fået så stort et indhold af ætsende garvesyre, at dine dyr kan dø, hvis de spiser dem.

Forstoppelse og diarre

DR har talt med en dyrlæge, der allerede nu har haft flere dyr med agernforgiftning.

Derfor skal du som heste eller kvæg-ejer være opmærksom på symptomerne på forgiftning, siger Kathrine Pilegaard.

- Først mister dyrene appetitten, så bliver de forstoppet, får blodig afføring og til sidst bliver deres nerver skadede, og så kan de dø, fortæller hun.

Hvis du har egetræer på din grund, så kan du selvfølgelig flytte dine dyr og skærme dem fra træerne, men den mest sikre løsning er at fælde de træer, der sidder agern på, fortæller Kathrine Pilegaard.

Mange hesteejere har været nødt til at lukke dele af folden af, så hestene ikke kommer i nærheden af de giftige agern.

Et såkaldt oldenår

Landbrugsorganisationen Seges har også været ude og advare om de giftige agern.

- Med jævne mellemrum danner egetræer særligt mange agern, sådanne år kaldes oldenår. I år tegner til at blive et oldenår. Både heste, kvæg og får kan blive forgiftet af de nedfaldne agern, skriver organisationen på hjemmesiden.

Poul Erik Olsen fra Bredebro ved Tønder var slet ikke klar over, at de overmodne agern kunne give så store skade på hans heste, hvis de begyndte at spise dem.

- Det vidste jeg slet ikke. Jeg har nu gennemsøgt mine marker for egetræer og agern, og jeg har heldigvis ikke fundet nogen, siger han.

Facebook
Twitter