Efter skimmelangreb på skole: Flytter ikke syge lærere og elever trods egen eksperts råd

Haderslev Kommune har ikke lyttet til de rådgivere, der har set på sag om dårligt indeklima på skole.

Sønder Otting Skole i Haderslev har flere gange været ramt af skimmel, og et rådgivende firma har for en uge siden anbefalet, at de undervisere og elever, der er hårdest ramt, skal flyttes fra udvalgte lokaler. Den anbefaling har kommunen ikke lyttet til. (Foto: Anne-Marie Lindholm © (c) DR)

Haderslev Kommunes egen rådgiver på sagen om indeklimaproblemerne på Sønder Otting Skole har anbefalet, at de hårdest ramte lærere og elever ikke længere skal have undervisning i de afdelinger, der har dårligt indeklima.

Det viser en rapport fra Rambøll, som DR Syd er i besiddelse af.

Det dårlige indeklima kommer, efter at skolen sidste år gennemgik en omfattende renovering på grund af skimmelsvamp. Men da lærere og elever vendte tilbage til lokalerne i efteråret, blev de syge igen.

Siden da har Haderslev Kommune søgt rådgivning hos ingeniørfirmaet Rambøll, men kommunen har ikke lyttet til den vurdering, de er kommet med.

Det bekræfter skolechef i Haderslev Kommune, Rasmus Andreasen.

- Rambøll er jo ikke lægefaglig, og vi vil så gerne have en lægefaglig vurdering. Nogle (af lærerne, red.) siger, at de har lidt kriller i halsen. Betyder det så, at man skal flytte?

Formand for forældrebestyrelsen på Sønder Otting Skole, Mathias Christiansen, har tidligere bekræftet over for DR, at børn og lærere bliver syge på ny.

- Vi er blevet orienteret om, at der både er børn og voksne, der er sygemeldt på grund af dårligt indeklima, fortalte han i sidste uge.

I tråd med Sundhedstyrelsens anbefaling

I rapporten står der, at rådgiveren fra Rambøll anbefaler "at lave tiltag til reduktion af påvirkningen – for eksempel flytning af hårdest ramte personale og elever, og etablere udeordning for lærere og elever på især B og D-gangen", som er to af de afdelinger på skolen, der har dårligt indeklima.

Og Rambølls vurdering er helt i tråd med de anbefalinger, Sundhedsstyrelsen har på området. Den anbefaler, at man skal minimere brugen af et lokale på en skole ved en moderat tilstedeværelse af skimmelsvamp eller fugt.

Mathias Christiansen kan ikke forstå, at Haderslev Kommune har valgt ikke at lytte til deres egen tekniske rådgiver på sagen.

- Det er fuldstændig uansvarligt. Vi kan bare ikke gøre mere end at blive ved med at forsøge at gøre dem opmærksomme på, at vi risikerer, at børn og voksne bliver syge af at gå i vores skole.

Behandler folk som forsøgsdyr

Enhedslistens Mogens Rerup, der er byrådsmedlem i Haderslev Kommune, mener, at det er et groft tillidsbrud, når anbefalingerne ikke bliver fulgt.

- Det er jo at behandle folk, som var de forsøgsdyr. Går det godt, er det fint, men går det ikke godt, er det bare ærgerligt.

Anbefalingen kom i sidste uge, inden skolen igangsatte en række tiltag - og det er forklaringen på, at lærerne ikke er blevet flyttet, siger skolelederen på Sønder Otting Skole, Karsten Rudbeck Jessen.

- Vi har fået rengjort grundigt på skolen og opsat luftrensere og luftaffugtere. De tiltag har haft positiv effekt, og derfor har vi ikke flyttet nogen endnu, siger han og forklarer, at det vil være et voldsomt indgreb at flytte både lærere og elever.

Haderslevs borgmester, H. P. Geil (V), vil ikke udtale sig før på mandag, hvor embedslægen kommer med sin vurdering, og sagen skal behandles i økonomiudvalget.

Facebook
Twitter