Efter vikinger og H.C. Andersen: Nu lyser Christian X's hvide hest grønt og rødt

Aabenraa udskifter lyssignaler for at markere genforeningen med Danmark.

I går indviede borgmester Thomas Andresen (V) et nyt "Genforeningslyssignal", i Aabenraa. Kong Christian X er hovedpersonen på lysreguleringerne som markeringen af 100-året for Genforeningen i 2020. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Højt til hest leder Kong Christian den 10. nu fodgængerne over vejen i den sønderjyske by Aabenraa.

I går blev lyssignalerne ved to fodgængerovergange i byen ændret i anledning af 100-året for genforeningen efter 1. Verdenskrig.

Dermed er den gående grønne mand og stående røde mand blevet afløst af silhuetter af kongen på hesteryg – et såkaldt Genforeningslyssignal.

I Aabenraa kan fodgængere vente for rødt til synet af silhuetter af kongen på hesteryg. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Inspirationen er hentet fra 1920, hvor kongen på en hvid hest red over grænsen til den del af Sønderjylland, der havde stemt sig tilbage i kongeriget Danmark.

Her besøgte han blandt andet Folkehjemmet i Aabenraa.

Her rider kong Christian X over den gamle grænse ved Frederikshøj Kro fulgt af kronprins Frederik og prins Knud (th). (Foto: ukendt © Scanpix)

Kontroversiel konge vandt til sidst folkets hjerte

Christian X, der er dronning Margrethe den 2’s farfar, var skeptisk over for parlamentarismen og gjorde gentagne gange krav på politisk indflydelse.

Uenigheden, om hvor ny grænse mellem Danmark og Tyskland skulle gå, fik i 1920 kongen til at afsætte den siddende radikale regering og indsatte et ministerium af erhvervsfolk.

Det førte til den såkaldte påskekrise, hvor der var voldsomme protester, og befolkningen truede med generalstrejke. Christian den 10. måtte derfor trække sit ministerium tilbage og indtage en mere symbolsk rolle.

Under 2. Verdenskrig vandt han til gengæld folkets gunst, da han trodsede den tyske bestættelsesmagt ved dagligt at ride gennem København. Det gav ham tilnavnet ’rytterkongen’.

Kong Christian X red som sædvaneligt sine daglige ture rundt i byen. Den ensomme konge på sin hest i strømmen af cyklister på vej til arbejde, gik verden rundt. (Foto: ukendt © Scanpix)

Flere byer har skiftet motiv på lysregulering

Hesten, som kongen red på over grænsen i 1920, var hvid for at leve op til en spådom.

Ifølge et sejlivet rygte blev en grå hest derfor malet hvid med kalk, men det er blevet afkræftet.

De unikke lyssignaler i Aabenraa bliver til og med udgangen af 2020 – året, hvor genforeningen bliver markeret.

Tidligere har byer som Aarhus, Fredericia og Odense skiftet lyssignaler ud for at hylde vikinger, Landsoldaten og H. C. Andersen.