Efterladt grillspyd endte i Lexis’ mave: Her er dyrlægernes råd mod livsfarlige uheld

Dyrlæger opfordrer til, at man ikke lader sine grillrester ligge, så dyrene spiser dem.

Golden Retrieveren Lexi måtte sidste weekend til dyrlægen for at få opereret et grillspyd ud af sin mave. (Foto: Dyrehospitalet Gråsten og Sønderborg)

Med den kommende uges stigende temperaturer vil der unægtelig sprede sig en duft af marinerede bøffer på en glohed grill, når man bevæger sig udenfor.

Men det er ikke kun hos os mennesker, at lyden af sydende kød får tænderne til at løbe i vand. Det gør det også hos vores firbenede venner.

Det fortæller seks dyrlæger, som DR har talt med. De oplever alle kæledyr, der sluger blandt andet træspyd, ispinde og majskolber, når foråret og sommeren er over os.

Dyrlæge Karina Ryborg fra Dyrehospitalet Gråsten og Sønderborg har set mange eksempler – bare den seneste uge har hun haft to tilfælde. Det var begge hunde, der havde fundet mad i naturen.

- Alt, der lugter af mad, kan dyr finde på at spise. Det, der måske synes harmløst for os, er det ikke for dyrene, siger hun.

Slugte grillspyd efterladt i naturen

Golden Retriever-tæven Lexi var en af dem, der ikke kunne stå for lugten af grillmad. På en gåtur i Skeldekobbel skoven ved Broager i Sønderjylland fik hunden færten af en lækkert grillspyd, der var efterladt ved en bålplads.

Ejeren af Lexi er Yvonne Christensen, og hun fortæller, at det var noget, der gik meget stærkt.

- Jeg ved næsten ikke hvad jeg kunne have gjort anderledes. Jeg har hende i snor, men hun var jo meget hurtig til at spise det her spyd, siger Yvonne Christensen.

3,5 år gamle Lexi måtte opereres efter at have slugt et efterladt grillspyd. (Foto: Dyrehospitalet Sønderborg og Gråsten)

Selvom Lexi altså var i snor, nåede hun at sluge den efterladte menu med både kød og spyd, inden Yvonne Christensen fik det taget fra hende. Afsted til dyrlægen det gik, hvor Karina Ryborg fik opereret grillspyddet ud af hundens mave.

- Hunden havde rigtig ondt i maven, og da vi kom ned med kikkerten, kunne vi se, at spyddet havde lavet en masse sår, siger Karina Ryborg.

Yvonne Christensen blev selvfølgelig chokeret over episoden.

- Det er jo ikke i orden, at man efterlader sådanne grillspyd på jorden. Men jeg vælger at tro, at der er tale om en forglemmelse. Heldigvis har Lexi det godt igen, siger hun.

Vær opmærksom, når du er derhjemme

Oftest sker uheldet dog hjemme i haven. Man vender ryggen til spisebordet et øjeblik, og væk var både hund og grillmad.

Er uheldet ude, og dit kæledyr får slugt for eksempel et grillspyd eller noget andet spidst, har dyrlæge Karina Ryborg et fif:

- Få hunden til at spise bomuldsvat eller asparges ved at smøre det end i for eksempel makrelsalat eller leverpostej. Det har lange fibre og kan polstre spidserne nede i maven på dyret, forklarer hun.

Men generelt opfordrer hun til, at man ikke efterlader noget på jorden, der smager eller lugter godt.

- Sidste sommer havde jeg en hund, der havde fået sandforstoppelse, fordi den havde slikket en is op, der var smeltet i sandet, fortæller hun.

Med et videoskepot kan dyrlægen se ned i Lexis mave. (Foto: Dyrehospitalet Gråsten og Sønderborg)

Også hos dyrlægeteamet Anicura Sydvest i Sommersted ved Vojens genkender man grillsæsonens kæledyrskvaler.

- Det med grillspyd er helt typisk. Men vi får også mange hunde ind, der har slugt en majskolbe, og det kan maven altså ikke nedbryde, siger veterinærsygeplejerske Marie Nordby.

'Hunden hoppede bare op og tog grillspyddet'

På Dyrehospitalet i Aabenraa har man også erfaringer med hunde, der spiser grillspyd, når grillsæsonen kommer over os.

- Min egen nabo har en hund, der måtte herind, fordi den var kommet til at sluge et spyd, hvor der var kylling på. Den hoppede simpelthen lige op på bordet og nappede spyddet, siger Line Ravn, der er veterinærsygeplejerske på dyrehospitalet i Aabenraa.

- Der blev taget røntgenfoto af den, og efterfølgende blev det opereret ud, siger Line Ravn.

I Jerne Dyreklinik i Esbjerg har dyrlæge Manfredo Occhionero set hunde, der både har spist majskolber og grillspyd.

- Det vigtigste er, at man har hunden under opsyn, når man for eksempel griller. At den ikke får lov at være selv, og at man holder den væk fra maden. For ellers vil den lynhurtigt kunne tage sådan et træspyd, siger han.

Facebook
Twitter