Efterskoler masseaflyser skirejser til Østrig: Eleverne mangler tredje vaccinestik

Efterskoler og ungdomsskoler er udfordret af, at unge mellem 15 og 18 år endnu ikke er indkaldt til boosterstikket.

St. Andst Efterskole ved Vejen var sidst på skitur i 2020. Nu er turen i år aflyst - ligesom den også blev sidste år. I stedet satser skolen på at lave en fællestur for eleverne i Danmark senere på skoleåret. (Foto: © (privatfoto))

I næste uge skulle eleverne fra St. Andst Efterskole ved Vejen suse ned ad de sneklædte pister i Østrig.

Men der er ingen grund til, at eleverne pakker skibukser og goggles, for turen er aflyst.

Lige nu kræver Østrig, at danske turister over 15 år er vaccineret – og enten har fået tredje stik eller tidligere har været ramt af corona - for at få lov at rejse ind i landet uden at skulle i karantæne. Men herhjemme er børn og unge under 18 år endnu ikke blevet inviteret til det tredje vaccinestik.

Og det er en udfordring for flere efterskoler og ungdomsskoler.

Blandt de 114 elever på St. Andst Efterskole er mange af dem over 15 år, og derfor har skolen valgt at blive hjemme fra årets skirejse, fortæller Annemette Hess, der er er forstander på St. Andst Efterskole.

- Vi kunne ikke se det som en mulighed at komme afsted på en fællestur med den aldersgruppe, vores elever er i. Så det er vi rigtig kede af og ærgerlige over, siger hun.

Og den aflyste skitur ærgrer også efterskoleelev Signe Fisker, der nu for andet år i træk må undvære at stå på en alpetop med sine efterskolekammerater.

- Det tager virkelig hårdt på en, men det vil jo også være dumt at tage afsted og risikere, at vi bliver smittet. Så vil der ikke være noget efterskoleophold bagefter, fordi vi så vil sidde derhjemme og have onlineundervisning.

Nogle håber stadig på en løsning

Efterskolen i St. Andst er ikke alene om at være havnet i denne knibe. Flere af de ungdomsskoler og efterskoler, DR Nyheder har talt med, har opgivet håbet og aflyst eller udskudt skituren.

For eksempel har sportsefterskolen SINE i Løgumkloster flyttet deres skiture til Østrig til hen på foråret. Og de østrigske alper bliver i den anledning skiftet ud med de svenske fjelde.

Men nogle afventer stadig og krydser fingre for, at der alligevel når at åbne sig en mulighed for en tur til alperne, selvom mange af eleverne endnu ikke har fået booster-stikket.

På Esbjerg Ungdomsskole er der planlagt en skitur til Østrig i slutningen af februar for en af skolens tiende klasser.

Turen er endnu ikke droppet. Men på grund af de indrejserestriktioner Østrig har, frygter pædagogisk leder på Esbjerg Ungdomsskole, Mia Karen Pedersen, at turen ender med at blive aflyst. Og det ærgrer hende, fordi hun også sidste år måtte skuffe elever og aflyse den planlagte skitur.

- Man står lidt i et vakuum. For havde man nu det tredje stik, så kunne man rejse. Men vi håber på, at det måske kan lade sig gøre at komme afsted.

Ungdomsskolen tager stilling til, om turen skal aflyses i starten af februar.

Esbjerg Ungdomskole har ligesom mange andre efterskoler og ungdomsskoler også tradition for at tage på en årlig skitur. Lige nu er udsigterne dog ikke gode for dette års tur, fordi mange af eleverne ikke kan leve op til de krav Østrig har, for at man kan rejse ind i landet uden at skulle gå i karantæne. Billedet her fra skolens seneste skitur til Østrig i 2020. (Foto: © (privatfoto))

Svært at flytte en hel efterskole til ny destination

De særlige regler i Østrig har givet rigtig mange henvendelser i rejsebranchen. Det fortæller landets største arrangør af skirejser til Østrig, Højmark Rejser, hvor Majbritt Jensen er administrerende direktør.

Lige nu får selskabet et par hundrede henvendelser om dagen. Og selvom det er lykkes dem at omdirigere en del af de rejsende til Italien, så er det efterhånden ikke længere en mulighed, siger Majbritt Jensen.

- Italien er jo næsten udsolgt nu. Det er lykkes os at flytte nogle efterskoler til Italien. Men det er desværre bare ikke altid, at det kan lade sig gøre - slet ikke med de her større grupper.

På St. Andst Efterskole har man helt opgivet planer om en tur til udlandet, og i stedet vil de nu arrangere en tur i Danmark.

- Vi ved jo ikke, hvad der kommer af nye restriktioner, så vi håber at kunne lave en rigtig god tur inden for landets grænser, hvor elever kommer med på råd.

De nuværende indrejserestriktioner i Østrig trådte i kraft 25. december 2021.