Efterspørgslen på kæledyr er eksploderet

Coronakrisen sender danskere på jagt efter nye firbenede familiemedlemmer.

Hjemme hos Gitte Jæger fra Kolding har der ikke været meget tid til afslapning på sofaen, siden hun og hendes mand bød velkommen til det nyeste medlem af familien, hundehvalpen Koda.

Den er af racen Shetland Sheepdog og flyttede ind for 14 dage siden.

- Pludselig dukkede den op på Facebook, og den så supersød ud. Så blev det altså nu.

Gitte Jæger arbejder normalt som freelancer, men lige nu arbejder hendes mand også hjemme. Og da chancen bød sig hos den rigtige opdrætter, slog de til. Og det er kun en fordel, at det er sket under coronakrisen, fortæller hun.

- Det betyder rigtig meget at have tid. Den står tidligt op om morgenen, og når man skal stå ude på græsplænen klokken fem om morgenen, er det rart, at man ikke skal møde ind et sted klokken otte.

- I løbet af dagen giver det også en masse fleksibilitet i forhold til at få en hund renlig og få den trænet til at være en lille smule alene hjemme, siger hun.

Gitte Jæger er glad for, at hun og hendes mand nu har tid til at tage sig af hundehvalpen Koda. (Foto: © Steffen Lübbert terpling, DR Trekanten)

Stor interesse for hundehvalpe

Antallet af danskere, der drømmer om at få en hundehvalp, er steget kraftigt, efter at Danmark lukkede ned. Det fortæller Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent ved Dansk Kennel Klub.

På klubbens informationssider som købhund.dk har der været en stigning i trafikken på op mod 40 procent inden for den seneste måned. Og forklaringen skal findes i, at danskernes planer i høj grad er aflyste, mener hun.

- Nu er udlandsrejserne sløjfet, og vi ser frem mod en sommer, hvor vi bliver mere hjemme end ude. Så mange ser det som et godt tidspunkt at starte et liv op som hundeejer.

Og tendensen kan også mærkes hos opdrætterne, der får mange flere henvendelser end normalt. Det fortæller Pia Rødvig Kristiansen fra Roager ved Ribe, der er formand for kreds 4 i Dansk Kennel Klub.

- Selv har jeg fået fire til fem henvendelser i den seneste uges tid, og normalt kan der gå to måneder, uden jeg får en henvendelse.

Hun har også været i kontakt med 45 opdrættere landet over, der sælger mange forskellige racer.

- Flere skriver, at henvendelserne nærmest er eksploderet. En opdrætter, der normalt får et par henvendelser om ugen, oplever nu mellem ti og 13 om dagen. Og mange af dem har slet ikke hvalpe lige nu.

Internatdyr i høj kurs

Også hos Dyrenes Beskyttelse mærker man en kraftig interesse fra danskere, der vil adoptere et kæledyr fra et af landets otte internater.

På landsplan er 36 dyr klar til adoption lige nu, og antallet plejer at ligge på mellem 70 og 100 på denne årstid, oplyser familiedyrschef Jens Jokumsen.

Og tendensen kan også mærkes på organisationens hjemmeside, hvor dyrene bliver præsenteret.

- Der har vi haft en stigning i trafikken på 26 procent, så der har været stor interesse, siger han.

På Roskilde Internat står burene tomme, for alle de dyr, der manglede et hjem, er blevet adopteret. (© (c) DR)

Interessen har Roskilde Internat også mærket, for her står burene tomme, fortæller internatleder Rikke Agner Jørgensen.

- De kommer ind ad døren og siger: Nu har vi pludselig rigtig god tid. Og så kan de godt se, at den kan blive brugt fornuftigt på at få et nyt kæledyr indlemmet i familien.

Rikke Agner Jørgensen understreger dog, at de fleste, der kommer forbi internatet, på forhånd har gjort sig grundige overvejelser om, hvad det kræver.

Og det er også nødvendigt, mener Jens Jokumsen.

- At anskaffe sig et dyr må aldrig være et impulskøb, og derfor skal vi også gøre, hvad vi kan for at sikre, at folk ikke gør det uovervejet.

Og det er Lise Lotte Christensen fra Dansk Kennel Klub enig i. En hund kræver nemlig tid, penge og overskud, også når coronakrisen engang er ovre.

- Det er en livsstil at få hund. Så vores bekymring er selvfølgelig altid, at det ikke er et impulsivt købt, men faktisk et gennemtænkt køb.

Og adfærdskonsulenten påpeger, at man hellere bør bruge tid på at undersøge, hvilken hund der passer til hjemmet frem for at købe den med det samme.

- Hunde er lige så forskellige indeni, som de er udenpå. Et er at stille sig selv spørgsmålet: Er vi klar til hund? Det næste er at finde en race, som passer til det, man kan tilbyde.

- Der er enormt stor forskel på, om hundene gør, er aktive og har jagtlyst. Det er det, man skal sikre passer, siger hun.

Gitte Jæger og hendes mand har tidligere haft hund af racen Shetland Sheepdog. (Foto: © Steffen Lübbert terpling, DR Trekanten)

Var helt sikre

Hos familien Jæger i Kolding var de helt sikre på valget af hundehvalpen Koda, fortæller Gitte Jæger. Hun og hendes mand har nemlig tidligere haft en hund af racen Shetland Sheepdog.

- Det er ikke en uovervejet beslutning, vi har truffet. Vi vidste præcis, hvad vi gik ind til.

Og hun understreger, at de hellere ville have ventet, hvis situationen havde været en anden.

- Det var et spørgsmål om at gribe chancen, men havde det ikke været en god hvalp eller en god opdrætter, så havde vi ikke gjort det.