Egon fik ny bro af kommunen ved en fejl: 'Mennesker skal bruge deres sunde fornuft'

Aabenraa og Vejen kommuner har tilsammen betalt over én million kroner for renovering af broer, som viste sig at være privatejede.

Gårdejer Egon Rasmussen står på sin nye bro, som Aabenraa Kommune ved en fejl har renoveret. (Foto: Martin Kjærgaard © DR Syd)

Forestil dig, at du har en gammel privat bro på din grund. Pludselig en dag er den revet ned og er blevet erstattet af en splinterny bro – alt sammen på kommunens regning.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det var faktisk, hvad gårdejer Egon Rasmussen fra Søvang i Aabenraa oplevede sidste år. Sammen med sin bror Gerhart driver han et større landbrug ved Gammel Å, hvor der også er en bro.

- Jeg kom ned, og så var broen pludselig væk. Jeg troede, at det var min bro, men jeg var ikke helt sikker, fordi Aabenraa Kommune havde sagt til nogle af de andre lodsejere, at de ikke kunne se, at det var en privat bro, siger Egon Rasmussen.

Egon Rasmussen og hans bror bruger broen til at komme til sine marker, som ligger på hver sin side af Gammel Å. (Foto: Martin Kjærgaard © DR Syd)

Den sønderjyske gårdejer tog efterfølgende fat i de kommunale arbejdere, som var i færd med at opføre den nye bro, for at gøre dem opmærksomme på, at broen formentlig var hans og ikke Aabenraa Kommunes ejendom.

- De snakkede efterfølgende med kommunen og fik bare at vide, at de skulle fortsætte, for det var deres bro.

Men det viste sig, at Egon Rasmussen havde ret. Ved en fejl stod broen nemlig opført i registret over kommunale broer i Aabenraa, der trængte til renovering. Den fejl kostede den aabenraaske kommunekasse 700.000 kroner.

Fejlen går igen i flere kommuner

Kommunens broregister går kun tilbage til 2010 og fortæller ikke noget om en ny ejer, lyder det fra afdelingschef i Drift og Anlæg i Aabenraa Kommune Jesper Kristensen.

- Vi har ikke kunnet finde spor på, hvad der ligger til grund for fejlen, og hvornår det er sket. Det kan være i forbindelse med noget ejerskifte, omlægning af vej eller fra før kommunesammenlægningen.

Aabenraa er ikke den eneste kommune i Syd- og Sønderjylland, som ikke har styr på sine broer. Også Vejen Kommune har betalt for renoveringen af en gammel jernbanebro over Gesten Å, der viste sig at være privatejet.

Det arbejde kostede 400.000 kroner.

- Vi kan se, at broen dukkede op i vores system i 2015, men vi har ikke kunnet finde ud af, hvorfor den gjorde. Så vi er nysgerrige efter, hvad det skyldes, siger Peter Hansen, der er afdelingschef for Teknik og Miljø i Vejen Kommune.

Fælles for begge kommuner er, at de ligesom mange andre bruger et system fra Vejdirektoratet med navnet Danbro til at administrere broerne.

Fejlene har nu fået kommunerne til at krydstjekke alle broer i Vejen og Aabenraa med data fra andre registre som vandløbsregulativer og tinglysninger, så der ikke er tvivl om ejerskabet.

- Sagen gør, at vi skal have kigget tingene igennem for at sikre, at data i vores system er helt korrekt, siger Peter Hansen fra Vejen Kommune.

'Brug jeres sunde fornuft'

Det kan de roligt gøre. Medarbejderne i danske kommuner bør nemlig føre tilsyn med al data, som de træffer beslutninger ud fra.

Sådan lyder det fra lektor i digital forvaltning på Københavns Universitet Hanne Marie Motzfeldt.

- Man er nødt til at have en kontrol af både systemet og de data, man trækker ud af systemerne, siger hun og fortsætter:

- Mennesker er nødt til at bruge deres sunde fornuft, for det har maskiner ikke.

Facebook
Twitter