Eksamensnervøsitet hærger gymnasierne

De første eksaminer på landets gymnasier er så småt ved at starte op. Og det resulterer i øget nervøsitet på skolerne.

Mødet med det grønne bord skræmmer mange gymnasieelever. (© DR Østjylland)

Det er højsæson for bankende hjerter, svedige håndflader og det, der kan være værre. Årets mange eksaminer står for døren, og det kan tydeligt mærkes hos skolernes studievejledere.

Et af de steder man mærker til det er på Haderslev Handelsskole. Det fortæller studievejleder på Haderslev Handelsskole, Samuel Friberg.

Pigerne hårdest ramt

- Det er dem, der klarer sig godt, der er hårdest ramt. Det er typisk pigerne, der er skarpe og ambitiøse i skolen og samtidig har succes på den sociale front, der stiller skrappe krav til sig selv, siger Samuel Friberg. 

På Haderslev Handelsskole får de elever, der er hårdest ramt af nervøsiteten en særlig form for undervisning, der skal ruste dem bedre til mødet med det grønne bord til sommer. Og meget af underviswningen handler om at slappe af og acceptere, at verden ikke vælter, selvom man ikke henter en topkarakter hjem.

Men selvom budskabet er enkelt, er det ikke altid lige let at komme igennem med, vurderer Samuel Friberg.

Kravene kommer fra alle sider

- Det er rigtigt svært at komme igennem til de ambitiøse, for de putter så mange kræfter i den her uddannelse, siger Samuel Friberg. 

På Esbjerg Gymnasium og HF har de i flere år holdt kurser i håndtering af eksamensangst og de er godt besøgt. Og her er særligt to ting vigtige at få frem, siger studievejleder Pernille Asmussen.

- Vi skal tale med vores elever om, at det er vigtigt at levere til eksamen, men på den anden side skal der også være realistiske tanker om det. Mange har for høje forventninger til sig selv, og derfor skal vi hele tiden være åbne omkring, at man kan blive glad ved andet end at læse medicin eller jura.