Ekspartiformand uddelte asylspray på gaden: Straffes nu med betinget fængsel

Tidligere formand for Danskernes Parti, Daniel Stokholm, er idømt 30 dages betinget fængsel for at uddele asylspray på gaden.

I september 2016 uddelte en gruppe politikere hårlak på gaden i Haderslev. På spraydåsen havde de skrevet "asylspray." (Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

Fire politikere uddelte d. 24. september 2016 hårlak med påskriften ”asylspray” på gaden i Haderslev. Nu er den tidligere leder af Danskenes Parti, Daniel Stokholm, dømt til 30 dages betinget fængsel, mens de tre andre partimedlemmer har fået 15 dagsbøder på 500 kroner.

Det er blevet slået fast i byretten i Sønderborg i dag.

De fire mænd er alle dømt for racisme og overtrædelse af våbenloven. Derudover er Daniel Stokholm - der dengang hed Carlsen - dømt for at udøve propaganda. Derfor får han en betinget fængselsstraf.

"Det handler ikke om race eller religion"

Hverken Daniel Stokholm eller hans forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen er tilfreds med dommen.

- Han og jeg er absolut ikke tilfredse med resultatet. Vi har besluttet at anke sagen til landsretten i dag, siger Michael Juul Eriksen.

- Den politiske kampagne, man kørte dengang, var rettet mod ikke-vestlige migranter, så spørgsmålet er rent juridisk, om den personkreds er beskyttet af paragraf 266b i straffeloven – det er vores opfattelse, at det er den ikke.

Paragraf 266b bliver også kaldet racismeparagraffen, og skal beskytte mod hån og nedgørelse på grund af for eksempel religion, hudfarve eller race.

I følge forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen var kampagnen rettet mod personer, der begår kriminalitet. Det har altså ikke noget med race eller religion at gøre, fortæller han.

Uddelte 100 dåser hårlak

Uddelingen af asylspray skete i forbindelse med en ’happening’ af det indvandrerkritiske Danskernes Parti, hvor de fire mænd købte omkring 100 hårsprays og skrev "Asylspray" på dem.

Desuden var der påsat klistermærker med teksten:

"Vil du hellere være tryg uden spray? Migranterne, der er kommet til Danmark under dække af at være "flygtninge", har forulempet danske piger og skabt utryghed."

De fire dømte mænd tæller foruden 27-årige Daniel Stokholm en 57-årig mand fra Vojens, en 49-årig mand fra Løgumkloster og en 31-årig mand fra Kolding. De nægter sig alle skyldige i racisme.

Opdateret med kommentar fra Daniel Stokholms forsvarsadvokat, Michael Juul Eriksen.

Facebook
Twitter