Ekspert: Region Syddanmarks nødplan for ambulancekørsel er usikker

Hvis Bios bliver erklæret konkurs, er det ikke en selvfølge, at ambulancedriften vil blive ført videre, siger professor i konkursret.

Region Syddanmark vilbede bede skifteretten om at erklære ambulanceselskabet Bios konkurs i dag. (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hvis ambulanceselskabet Bios bliver erklæret konkurs, er det slet ikke sikkert, at Region Syddanmarks nødplan for at holde ambulancerne kørende holder.

Det forklarer Kim Sommer Jensen, der er professor i konkursret ved Aarhus Universitet.

Region Syddanmark vil begære selskabet konkurs ved skifteretten i dag. Og i går skrev regionen i en pressemeddelelse, at man i tilfælde af en konkurs straks vil bede kuratoren om at føre driften videre, så ambulancerne fortsat kan komme ud at køre.

Men så enkelt er det ikke, forklarer Kim Sommer Jensen.

- Det undrer mig, at regionen siger, de vil bede kuratoren videreføre driften, for det er ikke noget, kuratoren har pligt til at gøre, siger han.

Ifølge Kim Sommer Jensen skal kuratoren sørge for, at værdierne i Bios bliver solgt til den bedst mulige pris. Og det er ikke sikkert, at det er regionen, der kan tilbyde den.

- Regionen kan købe ambulancerne og andet udstyr, men det kræver, at man bliver enig med kuratoren om prisen. Region Syddanmark kan altså ikke være sikker på, at den kan overtage ambulancerne, siger han.

Ifølge Thyge Nielsen (V), der er formand for det præhospitale udvalg i Region Syddanmark, så er regionen klar over, at kurator kan modsætte sig ønsket om at fortsætte ambulancedriften på regionens regning.

- Men jeg kan ikke forestille mig, det bliver aktuelt. Det er i samfundets interesse, at ambulancerne fortsætter med at køre i regionen, siger han.

Region Syddanmark vil i dag bede skifteretten om at erklære Bios konkurs. Det sker, fordi ambulanceselskabet ikke er i stand til at betale de 31,5 millioner kroner tilbage til regionen, som Bios har fået udbetalt ved en fejl.

Bios har ønsket at afdrage de 31,5 millioner kroner over et år, men det har regionen afvist efter råd fra Kammeradvokaten, som vurderer, at regionen i så fald gør sig skyldig i statsstøtte til en privat virksomhed.

Når skifteretten har modtaget konkursbegæringen, skal der tages stilling til, om der er grundlag for en konkurs. Det er blandt andet en betingelse, at årsagen til den manglende betaling er pengemangel og ikke manglende betalingsvilje.

Se regionsrådsformand Stephanie Lose fortælle om de fremtidige planer med ambulancekørslen i Region Syd herunder.

Facebook
Twitter