Eksperter giver opsang: Danmark er for slap til at bevare Vadehavet

Ressourcerne til at overvåge Vadehavet er så få, at det kan blive svært at bevare den unikke natur, mener eksperter.

Vadehavets unikke natur er kommet på UNESCO's verdensarvsliste, men vi passer ikke godt nok på den, mener eksperter. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Vadehavet er én af Danmarks store stoltheder som nationalpark og repræsenterer os på UNESCO's verdensarvsliste. Men vi passer ikke særlig godt på vores unikke natur på vestkysten.

Sådan lyder kritikken nu fra flere eksperter og fagpersoner, som DR Syd har talt med.

Karsten Laursen er seniorforsker emeritus ved Aarhus Universitets afdeling for bioscience og har forsket i Vadehavet. Han oplever, at flere års store besparelser på overvågningsarbejdet ved Vadehavet, gør det svært at bevare naturen.

Én af de ting, han mener, man burde overvåge, er fiskebestanden.

- Der må ikke fiskes i det danske vadehav. Det må man i Holland og Tyskland, og derfor er der stort potentiale i at finde ud af, hvad fiskeri har af betydning for fiskene i Vadehavet, siger han.

Vadehavet strækker sig ned gennem Tyskland og Holland. Sammen med Danmark har alle tre lande forpligtet sig til at bevare og overvåge Vadehavet. Men Danmark skal gøre sit arbejde bedre, mener Karsten Laursen.

Eksempelvis viser dokumenter, som DR Syd har gennemgået, at Danmark i 2009 af de andre lande blev bedt om at begynde overvågning af fiskebestanden, men den opgave har Danmark altså endnu ikke taget hul på.

- Det er for slapt, og det tyder på manglende interesse og engagement i Vadehavet fra dansk side, lyder kritikken fra Karsten Laursen.

Forening: Danmark er det svageste led

Bestanden af fisk og ynglesuccesen blandt fugle ved Vadehavet overvåges ikke, og siden årtusindskiftet har man heller ikke overvåget blåmuslingebestanden. Ynglesucces handler om, hvor mange unger, fuglene får, og derved hvordan de trives i et område.

I Tyskland og Holland overvåger man mange flere arter end i Danmark. Og det er for dårligt, at Danmark ikke gør samme indsats, mener hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Ornitologisk Forening, Marco Brodde.

- Danmark har i mange år har været det svage led og har i den grad svigtet ansvaret overfor de to andre vadehavslande, som vi arbejder sammen med, mener han.

På Fanø har man en særlig aftale om, at der må fiskes hjertemuslinger på nordsiden af øen i Vadehavet. Fuglearten Strandskaden er reduceret med 75 procent på Fanø på baggrund af muslingefiskeriet, vurderer Marco Brodde.

- Muslingefiskeriet har haft store negative konsekvenser, og der er behov for mere overvågning og forståelse. Hvis vi ikke forstår, hvordan naturen fungerer, så handler vi i blinde, siger han og fortsætter:

- Tænk, hvis man lavede sundhedspolitik ved bare at stikke en finger i luften og vurdere ud fra personlige påstande.

Styrelse har ingen planer om mere overvågning

Det er op til fagpersonerne omkring Vadehavet at rådgive Miljøministeriet i, hvordan man kan beskytte naturen. De mener dog, at pengene afsat til overvågning er blevet så små, at de ikke kan levere ordentlige anbefalinger.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til Miljøstyrelsen, hvor Hans Christian Karsten er vicedirektør.

Danmark overvåger ikke fisk og fugle ved Vadehavet, som man gør i Tyskland og Holland - hvorfor ikke?

- Når vi tager stilling til, hvad man skal overvåge på de specifikke arter, så ser vi ikke på Vadehavet som en isoleret ø. Vi ser på Vadehavet som en del af hele Danmarks natur og integrerer den overvågning med al anden overvågning i Danmark, siger Hans Christian Karsten.

Han kan ikke genkende beskyldningerne om, at Danmark halter bagud på engagement i forhold til Holland og Tyskland.

- Det er klart, at tre lande gør tingene på hver sin måde. Det, vi lægger vægt på, er at gøre det lokale arbejde som en integreret del af samarbejdet. Vi diskuterer med kommunerne og organisationerne i området, hvad de kunne tænke sig. Når jeg går til møder i det, der hedder Vadehavsrådet, så er der repræsentanter fra kommunen og Nationalpark Vadehavet, siger han.

Hans Christian Karsten fastslår derudover, at der ikke er planer om at begynde at overvåge Vadehavet i højere grad end nu, men at Miljøstyrelsen prøver at få mest muligt ud af de penge, der er til rådighed.