'Eksplosion' af tyskere der flytter til Danmark: Flygter fra coronaforbud, dyre huse og tyske skoler

Befolkningstallet i Sønderjylland skrumper, så nu forsøger de sønderjyske kommuner at tiltrække tyskere.

Tyskeren Carsten Burk og hans familie har været på mange ferier i Danmark. De var trætte af tilværelsen i Tyskland, så for to måneder siden flyttede de permanent hertil. (Foto: © (privatfoto))

Du skal måske vænne dig til at høre lidt mere tysk over naboens hæk i fremtiden, hvis du bor i Sønderjylland.

De fire sønderjyske kommuner oplever lige nu en massiv interesse fra tyskere, der gerne vil flytte til Sønderjylland.

Næsten 2.000 mennesker er flyttet til Sønderjylland fra Tyskland de seneste to år. Og i Tønder Kommune er antallet af henvendelser fra tyskere næsten tredoblet siden 2019, fortæller Marianne Krog Okholm, der er bosætningskoordinator i Tønder Kommune.

- Jeg får en til to henvendelser hver dag fra tyskere, der gerne vil flytte til Danmark. Det er usædvanligt mange. Da corona for alvor gjorde sit indtog, begyndte det virkelig at tage til. Og under den sidste periode med corona er det bare eksploderet.

Coronanedlukning gav det sidste skub

Carsten Burk og hans familie er blandt de tyskere, der allerede har taget skridtet til Danmark. For to måneder siden pakkede han, hans kæreste og hendes syvårige søn deres hjem ned i Frankfurt og flyttede til Danmark, hvor de nu midlertidigt bor i et sommerhus ved Broager.

Carsten Burk har en dansk mor, så tanken om engang at flytte til Danmark har alitid været der. Men det var især det danske skolesystem og lidt mindre ’ordnung muss sein’, der trak familien mod Danmark.

- Skolesystemet er godt. Her må børn være børn. Og på arbejdspladsen er hierarkiet mere fladt, og jeg oplever, at man nemmere kan tale med sin chef, hvis der er problemer, fortæller Carsten Burk.

Også corona havde indflydelse på familiens beslutning om at flytte til Danmark. I Tyskland havde Carsten Burk job i rejsebranchen, og det betød mange dage uden arbejde under coronanedlukningen.

- Når man sidder hjemme og ikke kan arbejde, har man meget tid til at overveje næste skridt. Så corona var en katalysator for vores beslutning. Og så er coronapolitikken i Danmark baseret på tillid til befolkningen. Det virker mere fornuftig end de mange forbud i Tyskland, siger han.

Carsten Burk er ingeniør og har nu fået job på Danfoss i Nordborg. Kærstens søn går på den tyske skole i Sønderborg, så familien drømmer om at købe et hus i nærheden.

Anja Warncke og Andre Francke bor 120 km fra den dansk-tyske grænse. De drømmer om at starte et liv i Sønderjylland, og deltog derfor i efteråret i en af de bosætningsmesser, Sønderborg Kommune står bag for at se nærmere på muligheden for at skifte græsgange. Det tyske par har to små børn, og de ser mange fordele ved at bo i Danmark frem for Tyskland, når man er en børnefamilie. (Foto: © Peter Halkjær DR Syd)

Især børnefamilier og seniorer tiltrækkes

Men det er ikke kun dansktalende tyskere, der er interesserede i at flytte til Sønderjylland – interessen kommer fra hele Tyskland, og langt fra alle har rødder i Danmark, fortæller Marianne Krog Okholm.

Og så er det især børnefamilier og seniorer, der viser interesse for vores land.

- De tiltrækkes af Danmarks balance mellem arbejde og privatliv. Man arbejder ikke så sent, som man gør i Tyskland. Også den danske coronahåndtering, der ikke er så skrap som i Tyskland, lokker. Og så er det billigere huse. Du får meget mere for pengene i Sønderjylland, end du gør i Tyskland.

44-årige Solveig Ofenhammer bor med sin niårige datter nær Dresden, der ligger 600 kilometer fra grænsen mellem Danmark og Tyskland.

Den lille familie har flere gange brugt sommerferien i Danmark, og nu overvejer Solveig Ofenhammer, om de skal flytte til Sønderborg - især på grund af datteren.

- Den udslagsgivende årsag er skolesystemet, som jeg ganske enkelt ikke er tilfreds med. Børnene bliver bare puttet i kasser, og kreativiteten og individualiteten går tabt. Jeg vil bare gerne påvirke min datters fremtid i en positiv retning, fortæller hun.

Men der er også andre grunde til, at Solveig Ofenhammer overvejer at sige ’tschüß’ til Tyskland.

- Jeg kan ikke længere identificere mig selv med Tyskland. Jeg løber rundt som en hamster i et hjul. Man har dårligt tid til familie og privatliv. Der føler jeg, at Danmark er et anderledes land, hvor folk er åbne og venlige, siger hun.

Kommunerne forsøger at nå forandringsparate tyskere

Tyskernes interesse for Danmark falder på et tyndtbefolket sted. Befolkningstallet i Sønderjylland skrumper år for år. Befolkningen bliver ældre og ældre, og der fødes for få børn.

Ifølge prognoserne vil befolkningstallet i de fire sønderjyske kommuner om et par årtier være skrumpet med 8.300 færre borgere.

Så borgmesteren i Sønderborg Kommune, Erik Lauritzen (S), ser meget gerne at flere tyskere bosætter sig i området.

- Hvis en tysk familie kommer til Sønderborg, er det jo arbejdskraft til en eller to virksomheder og børn til institutionerne. Det vil være med til at skabe den volumen, der skal til for at drive en god kommune, siger han.

Derfor gøres der også fra de sønderjyske kommuners side en ihærdig indsats for at lokke især tyskere over grænsen til Danmark.

Alene i Sønderborg blev der i efteråret afholdt fire bosætningsmesser med et særligt fokus på at nå forandringsparate tyskere, hvor virksomheder, ejendomsmæglere og kommunen kunne gøre sig til for mulige tilflyttere. Her har i alt 296 tyskere vist interesse for at flytte til Danmark.