Ekstra mange myrer invaderer vores huse i tørken: Sådan vinder du kampen

Tørken giver særdeles gode levevilkår for myrerne.

Myrer kan være svære at bekæmpe. Kogende vand lyder det bedste råd fra Bolius. (Foto: Martin Johansen © © 2015 Martin N. Johansen)

De pibler frem mellem fliserne på terrassen og piler rundt på køkkenbordet. Myrerne. På grund af tørken er der ekstra mange af dem i år.

Når regnen udebliver, bliver deres boliger under jorden ikke skyllet væk, fortæller naturvejleder hos Naturstyrelsen Sønderjylland Trine Sørensen.

- Hvis det er en regnfuld sommer, vil vandet løbe ned i gangene og genere dem. Men når det er så tørt, som det er nu, kan de få rigtig gode forhold til at formere sig.

Sådan bekæmper du myrer:
  1. Hvis du vil være sikker på at slippe af med myrer i dit hus, skal du ødelægge deres bo.
  2. Læg myregift så langt ind i boet, du kan komme til. Fjern evt. paneler, dørlister eller gulvbrædder for at komme tættere på boet. Det gør bekæmpelsen mere effektiv.
  3. Hvis boet er i jorden udenfor, skal du hælde kogende vand ned i boet.

Kilde: Bolius

En rundringning, DR Syd har lavet til en række byggemarkeder, viser, at salget af myrebekæmpende remedier og gifte ligger højere end sidste år.

Skadedyrsbekæmpere har travlt

Også hos skadedyrsbekæmperne i Rentokil er telefonerne rødglødende for tiden. Det fortæller virksomhedens tekniske chef Claus Schultz.

- Folk oplever, at myrerne kommer nye steder, og at der er rigtig mange i år. De invaderer husene i et forsøg på at finde søde sager, de kan leve af. Så vi oplever, at det er ret eksplosivt lige nu.

Kaffegrums og kanel er nogle af de husråd, folk bruger i kampen mod myrerne. Men i følge fagekspert hos boligejernes videncenter BOLIUS Tine Sode nytter det kun kortvarigt.

Hvis myrerne er udenfor, kan man hælde kogende vand ned i boet. Det dræber nogle af myrerne, men primært dræber det æggene.

Tine Sode, fagekspert hos BOLIUS

- De virker kun de første timer. De undgår det, fordi lugten er fremmed, men når de finder ud af, at det ikke er farligt, går de bare hen over det, siger hun.

Myreboet skal ødelægges

Tine Sode foreslår i stedet, at man går lidt mere drastisk til værks, hvis man vil af med myrerne.

- Hvis myrerne er udenfor, kan man hælde kogende vand ned i boet. Det dræber nogle af myrerne, men primært dræber det æggene, siger hun.

Indenfor bor myrerne ofte under gulvet, så her er man nødt til at bruge gift, fortæller hun.

- Børn og gift er selvfølgelig problematisk, og myrerne gør ingen skade og søger kun indenfor i en kort periode, så man må også overveje, om man kan leve med, at de er der.

Miljøstyrelsens hjemmeside kan man se hvilke gifte, der er godkendt til myrebekæmpelse.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.