Ekstra mange vandmænd og gopler i år

I år kan der komme mange vandmænd og gopler ved badestrandene. Varm vinter er forklaringen.

Vandmænd kan komme til at oversvømme det danske badevand. Den varme vinter er årsagen. (Foto: Lisbeth Olsson)

Når du skal til stranden, så skal du huske solcreme og badesandaler.

Men den globale opvarmning gør også, at du godt kan forberede dig på en anden ting, nemlig store geleklumper af vandmænd.

For i år kan der komme ekstra mange vandmænd ved badestrandene, fortæller havbiolog og gople-ekspert ved Vadehavscentret Christine Røllike Ditlefsen.

- Det kunne godt se ud som, at der kan komme mange gopler eller vandmænd her senere, fordi vi havde jo en varm vinter. Og de her gopler bliver faktisk lavet i januar og februar måned, siger Christine Røllike Ditlefsen.

Vælter frem overalt

Den globale opvarming af havene gør, at det nok ikke kun er i år, at der kommer til at være mange vandmænd i havene, fortæller biolog Anders Kofoed.

- Det her med den globale opvarmning ser ud til at fryde de her vandmænd og gopler, så jeg kan godt frygte, at det kommer til at vælte frem med vandmænd og gopler. Ikke bare i Danmark, men over hele jordkloden, siger Anders Kofoed.

Global opvarmning gør havene lidt surere, men det generer ikke vandmænd. Og når vi så samtidig overfisker havene, så giver det goplerne rigtigt gode livsbetingelser, siger Anders Kofoed.

- Et af frygtscenarierne er, at vi får et verdenshav tømt for fisk, til gengæld bliver de proppet med slimede vandmænd, forklarer Anders Kofoed. 

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter