Ekstrem tørke slog Eriks skov ihjel: 100 år gamle træer kan være ubrugelige

Ny undersøgelse fastslår, at hvert tredje unge træ døde i tørken sidste år.

Erik Faudel, der producerer skov, har mistet 20 procent af sine nyplantede træer efter tørken sidste sommer. Han forventer, at det kommer til at koste ham omkring 120.000 kroner at plante nye træer. (Foto: Niklas Møller Jørgensen © (c) DR)

Udtørrede stammer med visne grene stritter op af jorden på en stor mark syd for Aabenraa.

Marken skulle have været fyldt med titusindvis af små, grønne nåletræer, men sidste sommers ekstreme tørke har efterladt den gold og næsten uden liv.

Marken tilhører Erik Faudel, der sidste år plantede i alt 80.000 nåletræer på sin jord. Men én femtedel af dem overlevede ikke den lange sommer uden vand.

- Det koster penge og giver ekstra arbejde. Nu skal vi leje skovarbejdere til at hjælpe med at plante nye træer, for det kan vi slet ikke klare selv, siger han.

En ekstraudgift, Erik Faudel vurderer samlet set løber op i omkring 120.000 kroner.

En tredjedel af nyplantede træer døde

På landsplan døde hvert tredje af de nyplantede træer i den varme sommer. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Det var især de unge, nyplantede træer, tørken tog livet af. Men ifølge seniorforsker Vivian Kvist Johansen, som har arbejdet på undersøgelsen, har tørken sandsynligvis også skadet ældre træer.

  • Når Erik Faudel begynder at plante nye træer på sin jord, skal tusindvis af dem sættes i jorden med hænderne. Hvis han pløjer det hele op med en maskine, risikerer han at skade de nåletræer, som overlevede tørken. (Foto: Niklas Møller Jørgensen)
  • Træer over hele landet mærkede tørken i sommer. Her er det juletræer i Snævringen syd for Skive, der ikke klarede de varme måneder. (Foto: Anders Elmholt)
  • Også nogle af de større juletræer ved Snævringen er skadet så meget, at de ikke kan sælges i december. (Foto: Rasmus Hagelskjær)
  • På denne 15 hektar store mark på Sjælland skulle der have stået juletræer for 630.000 kroner, fortæller Anders Grube, der er skovfoged ved Sorø Akademi. (Foto: Johanna Maj Varming)
1 / 4

Ved tidligere tørker er nogle træer blevet skadet efter svampeangreb og udtørring.

- Træet får sorte pletter under barken og bliver misfarvet. Vi har også set, at træet får revner ind i stammen. Og det har betydning for, hvad man kan bruge dem til, siger hun.

100 års produktion kan være spildt

Vivian Kvist Johansen forklarer, at skaderne først bliver opdaget, når træerne bliver fældet. Og den udsigt bekymrer Direktør i Dansk Skovforening, Jan Søndergaard, der fortæller, at mange af de gamle ege, bøge og andre løvtræer med en alder på 80-100 år er tiltænkt møbelproduktion.

- De gamle træer har sandsynligvis fået fejl inde i træet, så de ikke længere kan bruges til gulve eller møbler. Og så er det måske 80-100 års produktion, der går tabt, siger han.

De skadede gamle træer kan kun sælges som brænde, og derfor er det tab meget mere alvorligt end tabet af nyplantede træer, siger han.

Jan Søndergaard skønner, at genplantning af nye træer samlet set kommer til at koste 15-30 millioner kroner, mens tabet af de gamle træer, der er skadet, vil ende i et beløb, der er op mod ti gange så højt.

Københavns Universitet vil i videre undersøgelser klarlægge, hvor skadede de gamle træer er. Ligesom de også arbejder på at fastslå de endelige økonomiske omkostninger for skovbruget i forbindelse med tørken i 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk