Elever om nyt værktøj mod nøgenbilleder: Vi ved godt selv, hvad der er forkert

Elever hilser kodeks om god opførsel på nettet velkomment, men de tvivler på, at det hjælper.

Sarah Jochumsen og Marie Louise Jessen oplever ofte, at drenge deler billeder af pigers numser. Det er ikke i orden, og det ved drengene godt, mener de to piger. (Foto: Gert Eilrich © DR Syd)

Undervisningsminister Ellen Thrane Nørby har i dag præsenteret et nyt etisk kodeks mod deling af krænkende nøgenbilleder og videoer på internettet.

Med kodekset får elever, lærere, ledere og forældre på ungdomsuddannelserne en række anbefalinger til, hvordan de kan forebygge en ungdomskultur, hvor unge deler nøgenbilleder af hinanden.

Der er også forslag til, hvordan man håndterer en sag, når billederne først er blevet delt.

Det initiativ hilser både lærere og elever på Ladelund Efterskole ved Vejen velkomment.

Skolen har nemlig haft sager med uønskede delinger af billeder, og det er svært at håndtere, fortæller lærer Kathrine Lyhne

- Vi har haft en episode, hvor et par drenge snuppede en piges telefon og sendte nogle knap så pæne billeder rundt. Pigen blev ked af det, og drengene var faktisk ret flove bagefter. Vi snakkede om det og prøvede at løse det, så godt vi kunne, siger Kathrine Lyhne.

Skolen har lige nu ikke deciderede forbud på området, men forstanderen har planer om at lave regler for god opførsel på nettet i samarbejde med eleverne. Her kan det nye kodeks sagtens bruges.

Marie Louise Jessen og Sarah Jochumsen er begge 15 år og elever på Ladelund Efterskole. De har ikke selv prøvet at få delt nøgenbilleder mod deres vilje, men de kender flere, som har.

- Det sker tit i grupper på Facebook, at drenge deler billeder af pigers numser. Pigerne er måske lidt selv ude om det, men de har jo stolet på drengene, siger Sarah Jochumsen.

Begge piger går ind for regler og undervisning i emnet. Men om ministerens nye kodeks for god opførsel på internettet kan gøre en forskel, tvivler de på.

- Jeg synes ikke, det er i orden at dele billeder af andre, som ikke har givet lov. Men om der ligefrem er behov for et kodeks, det ved jeg ikke, siger Sarah Jochumsen.

- Nej, det er fint at lave nogle regler, men vi ved godt selv, hvad der er forkert. Det bør man i hvert fald vide ud fra sine erfaringer, siger Marie Louise Jessen.