Elevrådsformand om overvågning: Det er langt over min grænse

Undervisningsministeren vil give gymnasier lov til at gennemsøge elevers private computere.

Elevrådsformand Uffe Sørensen er meget kritisk over for planerne om at give gymnasierne adgang til elevers private computere. (© PRIVATFOTO)

- Man straffer alle på grund af en lille minoritet.

Sådan siger Uffe Sørensen, der er elevrådsformand på Aabenraa Statsskole om undervisningsminister Merete Riisagers (LA) planer om at lade elevers private computere gennemsøge.

De planer fremgår af et udkast til en ny bekendtgørelse om reglerne for prøver og eksamener, som ministeren har sendt i høring.

Det er meningen, at det redskab skal hjælpe skolerne med at komme eksamenssnyd til livs.

Men Uffe Sørensen er altså langt fra begejstret.

- Det er som om, at politikerne slet ikke har tiltro til os længere. Det er rigtig ærgerligt. Tidligere betroede man også eleverne et ansvar, som langt de fleste af os sagtens kan håndtere, siger han.

Undervisningsministeren vil også have, at gymnasierne skal have adgang til at undersøge elevernes aktivitet på sociale medier under eksamen.

Det er fuldstændig utilstedeligt, mener Uffe Sørensen.

- Der synes jeg i høj grad, man går over grænsen. Der bliver skrevet rigtig meget på de sociale medier, som på ingen måde har relation til skolen eller eksamen, siger han.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er også meget kritiske over for undervisningsministerens planer.

Juraprofessor Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet ser flere problemer ved den brede formulering i ministerens udkast.

Han mener den strider både imod forvaltningsretlige principper, persondataloven og den europæiske menneskerettighedskonvention, fordi den giver gymnasiet lov til blandt andet at kigge på mails og gamle Facebook-beskeder.

Facebook
Twitter