Elisabeth tabte 40 kilo som barn: Mine forældre havde brug for hjælp

Det er svært for forældre at sige til ens barn, det er for tykt, mener Elisabeth Wagner, der selv har kæmpet med vægten.

Elisabeth Wagners selvtillid led meget under hendes overvægt, da hun var ung. I dag har hun stort fokus på, at hendes børn ikke skal opleve det, hun har gjort. (© Elisabeth Wagner)

Hun blev altid valgt sidst til gymnastik, og klassekammeraterne synes, at hun var dum, fordi hun var overvægtig.

Sådan fortæller Elisabeth Wagner fra Kolsnap ved Vojens om sin barndom, hvor hun kæmpede med overvægt.

I dag er hun 38 år gammel, og der er intet usædvanligt ved hverken hendes højde eller drøjde. Men oplevelsen af at være en overvægtig 14-årig på 110 kilo har haft stor betydning for hendes liv.

- Det har præget hele mit skoleliv. Jeg blev sat i bås som den tykke pige, og min selvtillid var helt i bund. Jeg var meget ensom som barn, fortæller hun.

Der er flere børn og unge, der kæmper med svært overvægt. Faktisk er nogle danske børn nu blevet så tykke, at de må have hjælp på hospitalet til at tabe sig.

En overvægtsklinik for børn og unge på Sygehus Sønderjylland har siden sommer indlagt børn, der har behov for døgnbehandling.

På overvægtsklinikken får de blandt andet hjælp til kostplanlægning og motion og har samtaler med en psykolog.

Det lykkedes Elisabeth Wagner at tabe 40 kilo. Hun ville ønske, der var nogen, der havde grebet ind, før hun blev så stor. (© Elisabeth Wagner)

Elisabeth Wagner fik også hjælp til at tabe sig. Efter en samtale med en sundhedsplejerske kom hun på julemærkehjem i fire måneder, hvor det lykkedes hende at tabe 20 kilo. Bagefter tabte hun de sidste 20 kilo på egen hånd.

Men det ærgrer hende, at der ikke var nogen, der greb ind tidligere.

- Min vægt steg, fra jeg var ni år til 14 år. Og det var en markant stigning. Alligevel var der ikke nogen lærere, læger eller sundhedsplejersker, der i den periode tog en snak med mig eller mine forældre, fortæller hun.

"Bed om hjælp, hvis det er for svært"

Hendes egne forældre havde meget svært ved selv at gøre noget ved problemet. Og selvom Elisabeth Wagner mener, at hendes forældre har haft et ansvar for hendes vægt, så kan hun godt forstå, at det har været svært at gribe ind.

- Det er rigtig svært for en forælder at skulle sige til ens barn, at det er for tykt. Det er meget følsomt, og man vil jo gerne skabe et hjem, hvor ens børn kan være, som de er, siger hun.

Hun fortæller, at hendes forældre var en stor hjælp og støtte, da en sundhedsplejerske havde taget det første skridt og talt åbent om problemet.

- Jeg kunne ikke have tabt de sidste tyve kilo uden dem, fortæller hun.

Elisabeth Wagner har selv børn i dag. Der er ingen af dem, der har problemer med vægten. Hendes råd er at tale meget åbent om, at man skal sørge for at gå nogle ture og være god ved sig selv.

- Opstår der problemer med vægten i den ene eller anden retning, må man som forælder sørge for at spørge om hjælp, hvis man ikke selv magter det, mener hun.

Facebook
Twitter