Emil blev kaldt 'svans' og 'bæskubber' i sin jyske hjemby: Nu skilter værtshuse med regnbueklistermærker

Flere barer i Esbjerg sætter regnbue-klistermærker i vinduet for at støtte et mere LGBT+ venligt natteliv.

27-årige Emil Holt håber, at barejerne i Esbjerg vil efterleve retningslinjerne, hvis der opstår utrygge situationer i nattelivet. (Foto: (Privat foto))

Det er ikke altid lige sjovt for alle at bevæge sig ud i nattelivet i Esbjerg.

Ifølge Sex & Samfund i Esbjerg har flere LGBT+ personer - herunder blandt andre homoseksuelle, transkønnede og biseksuelle - følt sig utrygge under en bytur i den vestjyske by.

27-årige Emil Holt er vokset op i Esbjerg. Han har også oplevet, at folk har kigget skævt til ham og givet ham nogle ord med på vejen i bylivet:

- Det har været ord som "bøsse" og "svans". Nogen har også kaldt mig "bæskubber". Det er heldigvis sjældent, at det skete for mit vedkommende. Men det skete stadig, og det var ikke særlig sjove oplevelser, fortæller han.

Vil skabe et mere trygt natteliv

Den slags vil Sex & Samfund i Esbjerg gøre op med. Så i et forsøg på at skabe et mere LGBT+ venligt natteliv, har de lavet et "code of conduct" som består af fem retningslinjer, byens værtshuse og natklubber kan skrive under på, at de vil leve op til.

Blandt andet forpligter barejerne sig til at standse upassende adfærd og i yderste tilfælde bortvise kunder, der skaber utryghed.

Én af underskriverne er Lars Prisfeldt, der ejer fire barer i Esbjerg.

- Alle gæster skal kunne færdes trygt og sikkert i nattelivet. Så når nogen gør en ekstra indsats, synes jeg, at det er vigtigt at støtte op.

Lars Prisfeldt fortæller, at han aldrig har oplevet diskriminerende adfærd på sine beværtninger. Men det er hans plan at vende emnet på et personalemøde, så alle medarbejdere bliver bekendte med retningslinjerne, siger han.

Regnbuefarver er klistret i vinduet

Med sin underskrift har Lars Prisfeldt også forpligtet sig til at sætte et særligt regnbuefarvet klistermærke i vinduet - og der har reaktionerne ikke været til at tage fejl af, siger barejeren.

- Vi har kun fået positive reaktioner. Nogle har været forbi for at tage selfies, så det er jo noget folk lægger mærke til, siger han.

Generelt er støtten til initiativet i Esbjerg god. Otte beværtninger har allerede skrevet under, fortæller Maja Theresia Jensen, der er frivillig i Sex & Samfund i Esbjerg.

- Barerne er meget ivrige for at være med og få lov at vise, at de støtter LGBT-miljøet.

På otte af Esbjergs beværtninger vil du møde det her klistermærke i vinduet. Klistermærket viser, at baren arbejder for at skabe et trygt miljø for LGBT+ personer. (Foto: (Privat foto))

LGBT+ Danmark: 'Der er brug for at følge op'

LGBT+ Danmark har ikke kendskab til, at initiativet er brugt andre steder i landet. Og i følge Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark, er der brug for tiltag som dette, da det er et faktum, at LGTB+ personer udsættes for had i det offentlige rum, siger hun.

Men retningslinjerne kan ikke stå alene, hvis det skal batte noget, mener hun.

- Det er et meget fint første skridt. Men der er et stykke vej fra at komme med en hensigtserklæring til at ændre en adfærd. Hvis man skal ændre noget, skal det følges op med flere initiativer.

Susanne Branner Jespersen stiller blandt andet spørgsmål ved, om udsmidere og barejere ved, hvordan de skaber et trygt miljø for LGBT+ personer, og om de ved, hvordan de håndterer det, hvis der opstår utrygge situationer.

- Hvis man vil følge op på det, stiller vi os gerne til rådighed, da vi har masser af materiale og kurser i netop det, siger hun.

Svært at være homoseksuel i Esbjerg

Emil Holt flyttede fra Esbjerg til København for syv år siden. Og det gav da også nogle udfordringer at være homoseksuel i havnebyen - med tilråb og skæve blikke.

- På mange punkter var det med til, at jeg ventede med at springe ud og ikke var åben om min seksualitet. Det er selvfølgelig noget, der sætter sig. Det gør, at man holder sig tilbage og ikke lige så nemt kan stå ved sig selv, som man er.

Han kigger dog stadig forbi i ny og næ. Senest besøgte han det esbjergensiske natteliv i weekenden. Og der bemærkede han også de farverige stickers i nogle af barernes vinduer.

- Jeg synes, at det var fedt og dejligt at se, at der sker noget på den front i Esbjerg. Jeg tror, det er rigtig vigtigt, at der er synlighed - men synligheden forpligter også, slår han fast.

Sex & Samfund i Esbjerg har udviklet retningslinjerne i samarbejde med den lokale LGBT+ forening Es'Gay'P.

FacebookTwitter